Grekland

Kykladerna

Mykonos: Att göra/ sevärt

Delos

Sydväst om Mykonos ligger den lilla ön Delos på fem kvadratkilometer. Trots dess litenhet har Delos haft stor betydelse i den antika historien och var en av de heligaste platserna under den tiden. Det sägs att det var på Delos som Apollon och hans tvillingsyster föddes och därmed byggdes även det forna apollontemplet på ön. Idag kan dess ruinera beskådas av alla de turister som årligen besöker Delos.

Delos befolkades redan för 5000 år sedan men det var vid cirka 1000 f. Kr som apollonkulturen kom till ön. Därefter fick Delos fler guldåldrar och var både ett religiöst, politiskt och kulturellt centrum. Av de forna byggnaderna finns inte mycket kvar men själva vägnätet är det som fortfarande ger oss en bild över hur infrastrukturen såg ut. Sedan 1990-talet är Delos upptagen på FN´s världsarvslista.

Det är lätt att ta sig till Delos då det går en rad olika båtar från Mykonos till den en gång i tiden så betydelsefulla ön. Det finns en restaurang på Delos men egen matsäck är att föredra rent kostnadsmässigt.

Mykonos stad (Chora)

Mykonos stad är sinnebilden för den grekiska, klassiska, vitrappade bebyggelsen placerade i ett snirklande nät med smala, stenlagda gränder. Husen är utsmyckade med blå fönsterluckor och dörrar och skapar det klassiska grekiska utseendet. Hamnpromenaden i Mykonos stad går längs med hela hamnbassängen och är kantad av tavernor, barer och restauranger. Utelivet i staden börjar här och fortsätter in i de snirkliga små gränderna och var du än dig vänder så finns det en bar, en restaurang eller en exklusiv butik. Det är lätt att gå vilse i gränderna men det är knappast något negativt utan är ett fängslande sätt att njuta av staden. Gränderna från 1700-talet är byggda på ett förvirrande sätt för att försvåra för sjörövare att hitta inne i staden.

Mykonos stad. (Foto: Markus Olsson)

Längs den ostliga kustremsan sitter husen ihop för att skapa en slags försvarsborg mot piraterna då det inte finns någon fästning i Mykonos stad. Den östra delen av staden kallas för Lilla Venedig och påminner tydligt om den italienska staden när vattnet kluckar mot husen och den lilla gångpromenad som delvis följer vattnet. Balkongerna är målade i glada färger och har venetianskt påbrå från 1400-talet. Här ligger flera restauranger och barer och drar till sig mängder av festsugna turister framåt kvällningen.

Hamnen i Mykonos stad är uppdelad med en stor pir i den norra delen och en mindre pir i den södra delen. Vid den norra piren lägger de större färjorna till medan de mindre färjorna lägger till vid den södra piren. Båtarna till Delos går också från den södra piren. Runt hamnen har du störst chans att träffa pelikanen Petros och hans maka. Det sägs att Petros landade på Mykonos på väg mot sydligare breddgrader men blev så bortskämd av fiskarna på ön att han stannade kvar. Det är inte Petros den förste som fortfarande vankar omkring i staden utan numera är det en av hans efterträdare som håller myten levande.

Strax ovanför staden står sju runda, vita väderkvarnar. En klassisk symbol för Mykonos. Här finns den ena av två busstationer. Den andra ligger nere i hamnen vid den norra piren.

Som sig bör ligger det arkeologiska museet i Mykonons stad, närmare bestämt i den norra delen av hamnen, och inhyser en rad föremål från Delos. Den största sevärdheten är dock bilden av den trojanska hästen från 600-talet f. Kr. Andra museum som finns i staden är Folkloremuseet, Sjöfartsmuseet, Lena´s House (ett möblerat hus från 1800-talet) och Windmill Cultural Museum

Stränder

Om det är till en ö du ska åka för att uppleva riktigt bra stränder i Medelhavet så är  Mykonos just den ön. Mykonos har gott om vackra stränder med fin sand och fantastiskt vatten. Framför allt är det stränderna som ligger på sydostkusten som skänker mest njutning.

 

Rulla till toppen