Grekland

Kykladerna

Kithnos: Att göra/ sevärt

Chora (Kithnos)

Chora, även kallad Kithnos av öborna, är en klassisk kykladisk Chora med vitrappade hus smyckade med blå detaljer. Gatorna är stenbelagda och fria från trafik och bougainvillea hänger tungt över gränderna och klättrar längs med väggarna. I Chora hittar du det mesta som är nödvändigt för ett grekiskt vardagsliv; post, stadshus, livsmedelsbutiker, tavernor och ett bageri. Bageriet ligger vid infarten av byn och bakar riktigt gott bröd. Längs med huvudgatan radar tavernor, kaféer och små butiker upp sig.

Strax ovanför byn står ett antal vindkraftverk och Kithnos har faktiskt en av de äldsta vindkraftsparkerna i hela Grekland.

Treenighetskyrkan kan vara värd ett besök för den som uppskattar det kyrkliga rummet och heliga ikoner.

Driopis

Driopis är Kithnos gamla huvudort och till skillnad från Chora är Driopis inte lika tillrättalagd. Här kan du gott spendera en stund genom att utforska gränderna, prången och se var de små trapporna leder. Driopis är bilfri och den stora kyrkan utgör navet kring vilken de charmigaste gränderna ligger. Här hittar du även de mysigaste tavernorna.

Om du bor i hamnbyn Merichas kan du vandra upp det fyra kilometerna till Driopis via den markerade leden som sammanbinder de båda byarna.

Kanala

Kanala ligger på Kithnos ostkust och är en ganska modern turistort med tillhörande faciliteter. Det finns inte särskilt mycket att se men i byn finns en kyrka, Panagia Kanala, som inhyser helande (sägs det) ikoner. Stranden i Kanala är helt okej och har ett par tavernor intill sandkanten.

Loutra (med varma källor)

Byn Loutra ligger på Kithnos nordostkust och är känd för de varma källorna som finns här. Vattnet som kan nå upp till 52 grader sägs bota både remautism och hjärtsjukdomar. Källorna var kända redan på antiken och idag finns en badanläggning med kar där du kan bada och samtidigt få massage. Temperaturen på vattnet kan du själv bestämma.

Utöver de varma källorna är Loutra den mest populära bad- och turistorten på Kithnos med gott om tavernor, kaféer och barer som håller öppet till långt in på småtimmarna. Även om det finns ett okej nattliv här så är det relativt lugnt.

Stranden i Loutra är en fin sandstrand med flera tavernor intill.

Merichas

Merichas är Kithnos hamnby och där många väljer att hyra sitt boende. Hotell och uthyrningsrum utgör merparten av bebyggelsen som klättrar upp för sluttningen. Hamnen är en ganska livlig och relativt trång tilläggsplats men de många fiskebåtarna skapar även en mysig atmosfär i byn. Det finns ganska got om tavernor, kaféer och barer i Merichas och på kvällarna samlas ofta de yngre invånarna på ön här.

Stranden i Merichas är inget som gör något större intryck men däremot är det promenadavstånd till flera stränder i närheten. Bara 200 meter bort längs med vägen mot Chora ligger en finare sandstrand med en taverna intill stranden. Ifrån den stranden kan du fortsätta vandra till andra bukter längs med kusten.

Rulla till toppen