Grekland

Kykladerna

Ios: Att göra/ sevärt

Ios är framför allt en badö med flera fina stränder spridda runt ön. Totalt finns det 32 kilometer strand på Ios. Fin sand, klappersten och klippor kan utgöra underlaget och det kristallklara vattnet ger fina möjligheter till snorkling. Några exempel på stränder beskrivs här: stränder.

Homeros grav

Andra sevärdheter är bland annat Homeros grav som sägs finnas belägen på den nordöstra sidan av ön runt området Plakoto, cirka 4,5 kilometer från Chora. Graven är mer av ett stenröse som kvarstår efter en jordbävning men med lite fantasi kan man ändå tänka sig hur det kan ha sett ut.

Klostret Kalamos

Som en vit hägring i den annars så karga omgivningen ligger det 200 år gamla klostret Kalamos cirka tio kilometer från Chora.

Arkeologiska muséet

Om behovet av skugga gör sig påmint ligger ett arkeologiskt museum inne i stadshuset (stängt på måndagar) för den som vill se och begrunda historiska fynd.

Chora

Chora, Ios stad, är en av de vackraste byarna i Kykladerna där den klättrar upp längs sluttningen mot kyrkan Panagia Gremiotissa. De nedre delarna av byn är fylld med små butiker, kaféer, barer och restauranger och trots att turismen helt har tagit över så är det värt att strosa runt och känna in staden bland alla dess gränder.

Gränd i Ios stad, Ios. (Foto: Markus Olsson)

Att Ios attraherar unga backpackers märks i restaurangutbudet och de många små livsmedelsbutikerna som ofta förekommer. Det är kanske inte här du får uppleva den grekiska matkulturen i sin fulla mundering, men det finns en hel del att välja mellan och att hitta variation går bra.

På kvällarna vibrerar basen från uteställen och staden fylls av festsugna turister. För vissa kan det upplevas som för stökigt men samtidigt ger det också just den här ön lite av dess karaktär. För den som inte uppskattar detta kan det lätt undvikas med en tidig middag och lugna förmiddagar inne i byn eller på någon av de närliggande stränderna.

Rulla till toppen