Grekland

Kykladerna

Folegandros: Stränder

På Folegandros finns flera bra stränder och badvikar. Under högsäsong går det badbåtar från hamnbyn Karavostasis till stränderna och de mer otillgängliga badvikarna.

Karavostasis

I hamnbyn Karavostasis finns en klapperstensstrand direkt till vänster när du kliver av båten. I och med att stranden ligger i byn så har du tillgång till flera tavernor och en minimarket.

Livadi Beach

Om du fortsätter på vägen på vänstersida kommer du så småningom till Livadi Beach (cirka 1,5 kilometer). På vägen går du förbi en smal strandremsa, Vitsentzou Beach, som ligger precis intill en brant bergsvägg. Livadi Beach är en sandstrand utan några direkta faciliteter. Ute vid vägen finns en provisorisk kiosk (2012). Det är svårt att hitta skugga på stranden då träden som ligger längs med stranden är bakom ett stängsel.

Katergo Beach

Mångas favoritstrand på Folegandros är Katergo Beach som ligger söderut från Livadi Beach och nås lättast med badbåt från Karavostasis. Att vandra hit tar ungefär en och en halv till två timmar. Ute i vattnet ligger en liten klippö och stranden inramas av torra branter.

Vardia Beach

Till höger i Karavostasis, om du står med ryggen mot vattnet, ligger Vardia Bay med sitt hotell och strand nere i den svagt böjda bukten. Det går en trappa ner till havet när du kommer upp på krönet.

Angali Bay

Väster om Chora ligger Angali Bay med en fin inramad sand-/stenstrand. Här ligger ett par tavernor och det finns även boende att hyra (Evagelos Lidis, Evagelos Vanios och Blue Sand). Du kan vandra hit längs en vandringsled från Chora men under högsäsong går det även en buss från Chora. Tar du den ”vanliga” bussen som går till Ano Meria får du hoppa av uppe vid den asfalterade vägen och gå den branta vägen ner till stranden.

Agios Nikolaos

Fortsätter du på vandringsleden från Angali Bay i cirka 20 minuter så kommer du så småningom till Agioa Nikolaos, en strand med småsten och några träd att söka skugga under. På bergssluttningen ligger en taverna. Agios Nikolaos är en av flera nudiststränder på Folegandros.

Livadaki Beach

Ytterligare två kilometer västerut ligger Livadaki Beach som också lockar till sig nudister. Sanden är blandad med småsten och vattnet härligt blå-grönt. Livadaki Beach når du vandringsvägen (cirka 1,5 kilometer) från Ano Meria. Enklast är att utgå från busshållplatsen vid kyrkan Agioa Andreas.

Voreina Bay

Choras närmaste strand/badvik ligger en liten bit västerut, Voreina Bay. Det är ingen organiserad strand och sanden är blandad med sten och klippor. Vattnet är otroligt klart och chansen är ganska stor att du får ha stranden för dig själv en stund. Enklast att ta sig hit är att vandra via den asfalterade vägen mot Ano Meria och sedan ta till höger ner för bergssluttningen.

Fyra Beach

Fyra är en liten bukt söder om Agali. Det finns ingen väg och stranden kan endast nås till fots eller med båt.

Vitsentzou Beach

På vägen mot Livadi Beach från Folegandros hamnby går du förbi en smal strandremsa, Vitsentzou Beach, som ligger precis intill en brant bergsvägg. Stranden är oorganiserad och består till stor del av sand vid vattenbrynet men ersätts snabbt av stenar på botten.

Rulla till toppen