Grekland

Kykladerna

Antiparos: Stränder

Stränderna på Antiparos är långgrunda och bjuder på klart, azurblått vatten. Från Chora når du åtminstone fyra stränder till fots och övriga stränder ligger inte långt bort med buss, vespa eller cykel.

Faneromeni Beach

En av de stränder du når när du lämnar asfaltsvägen bakom dig och ger dig ut på grusvägarna är Fanerominis Beach. Stranden ligger på Antiparos sydostkust och är oorganiserad och inte allt för välbesökt.

Panagia Beach

Panagia beach ligger vid slutet av den lilla vandringsled som idag (2016) är den enda leden som är märkt på Antiparos. Den löper från Chora längs med ostkusten fram till Panagia Beach. Vandringen tar cirka 25 minuter. Intill stranden finns en taverna och på stranden finns några solstolar med parasoller. Annars skänkerpinjeträden intill skugga.

Psaraliki Beach

Psaraliki som egentligen består av två stränder Psaraliki I och Psaraliki II ligger bara någon kilometer söder om Chora. Stranden är långsmal och grund och ju längre söderut du är på stranden desto stenigare blir den. Stranden uppskattas ofta av barnfamiljer just för att den är grund men även för att det sällan blir några större vågor här. Det finns solsängar att hyra och en taverna samt två barer tillfredsställer både hunger och törst.

Psaralidhaki (campingen)

Antiparos enda nakenbad ligger vid campingen och stranden Psaralidhaki norr om Chora. Det går en stig över krönet bakom den sista bebyggelsen i Chora ner till stranden. Vattnet här är magiskt turkost men botten är stenig och badskor är att föredra.

Town Beach

Strax till vänster om hamnen finns en strand som ligger precis intill Chora. Här är det riktigt långgrunt så passar barnfamiljer utmärkt. Sanden är gyllengul och pinjeträd växer längs strandkanten.

Sifneiko (Sunset) Beach

De flesta stränder ligger på den östra sidan av Antiparos. Undantaget är Sifneiko Beach som ligger på den västra sidan av ön. Om du tar sikte på torget i Chora så går den en gångväg under en portal mot den östra sidan. Följ sedan gångvägen i cirka fem minuter så är du framme vid stranden. Här kan förstås vackra solnedgångar beskådas men stranden som sådan är inte lika fin som de på den östra kusten. Intill stranden ligger ett café med det fantasifulla namnet Sifneiko Café. Här serveras både mat och dryck.

Soros Beach

Ännu längre söderut från Chora ligger Soros Beach som är en större strand med en taverna som inte snålar med majonnäsen om du beställer en tonfisksallad. Sanden är fin och vattnet långgrunt. Bussen från Chora stannar här på sin väg mot Agios Georgios. Från Soros Beach fortsätter en grusväg längs kusten. Längs kusten finns flera småstränder som inte är iordninggjorda men ger istället lite mer lugn och ensamhet.

Glyfa (Glifa) Beach

Längs kustvägen cirka fyra kilometer söderut från Chora ligger Glyfa Beach där sanden är finkornig och nästan guldgul. Vattnet är relativt långgrunt och det tar inte många minuter med bil att ta sig hit. Här finns ingen taverna (2013) så ta med matsäck om tanken är att lapa sol hela dagen vid denna sköna strand.

Rulla till toppen