Grekland

Kykladerna

Anafi: Att göra/ sevärt

På Anafi finns inget stort utbud av saker att göra utan hit åker du för att helt enkelt inte göra så mycket mer än att njuta av omgivningarna.

Chora

Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Chora, som egentligen är den enda byn på Anafi som kan benämnas by, ligger ett par kilometer ifrån hamnen Agios Nikolaos. På avstånd ser inte Chora mycket ut för världen men väl på plats upptäcker du att den är lite större än vad du först trodde. Chora är byggd som en amfiteater drygt 200 meter ovanför havet med klassiska vita hus med blå detaljer.

Vy från Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Ovanför byn finns ett vitt kapell som kröner klippan där du har en fantastisk utsikt ut över Chora och havet.

Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Det finns både livsmedelsbutik och ett fantastiskt bageri i byn samt flera tavernor. Flera utav dem ligger längs huvudgatan som på kvällen mer eller mindre förvandlas till en restaurang.

Chora, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos är hamnbyn dit du kommer med färjan. Byn är inte stor men det finns både rum för uthyrning och ett par tavernor här. Stranden i Agios Nikolas är riktigt fin och vill du ha direktaccess till strand från ditt boende så är det här nere du ska bo.

Klostret Kalamiotissa

Platsen för Kalmiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Det numera övergivna klostret Kalamiotissa är en av de vackraste upplevelser jag har varit med om i Greklands övärld. Klostret ligger högst uppe på berget Kalamos och enda vägen dit är en vandringsled ifrån Zoodocho Pigi-klostret. Leden är delvis krävande men jag lovar att den 75 minuter långa vandringen (enkel väg) är värd all möda. Utsikten är kanske bland det mest magiska jag har varit med om. Det gäller att inte vara höjdrädd när du är där uppe för längs klostrets ena sida stupar det rakt ner i Medelhavet. Klostret i sig är tyvärr låst och består av en mindre kyrka och några munkceller. Att du inte har access till kyrkan kan jag nog känna är av sekundär betydelse. Det är för utsiktens skull du vandrar upp hit.

Klostret Kalamiotissa, Anafi. (Foto: Markus Olsson)

Klostret Zoodocho Pigi

På Anafis östra sida ligger klostret Zoodocho Pigi vackert beläget på en höjd. Härifrån har du en fin utsikt över Medelhavet. Klostret är byggt över delar av Apollo Aeglitistemplet och till och med vissa delar av det är inbyggda i klostrets väggar.

Varje år mellan 7-8 september hålls religiösa festligheter här och nästan hela Anafis befolkning samlas vid klostret.

Du kan antingen vandra hit ifrån Chora på två timmar eller ta bilvägen om du hellre vill det.

Vandring

Anafi är en perfekt ö för vandring och totalt finns det 18 kilometer vandringsled som går kors och tvärs över ön. Man kan säga att det finns fem bra rutter att vandra.

1: Chora – Roukounas – Agios Ioannis – Megas Potamos – Klostret Zoodochos Pigi (2,5 timmar enkel väg)

Leden börjar utanför Chora, vid korsningen som leder till klostret och den väg som leder till Agios Nikolaos. Vandringsleden går större delen av leden parallellt med den södra kusten och du passerar därmed stränderna Mikros och Megalos Roukounas , Katalymatsa , Megas Potamos , Aghioi Anargyroi och Prassies.

2: Kastelli – Iera Odos (1,5 timmar enkel väg)

Leden börjar vid huvudvägen vid den punkt som är skyltad mot Kastelli. Vandringsleden går norrut och mot kapellet Agios Mamas , platsen för ett gammalt tempel där du även kan se lämningarna av forntida gravar. Leden fortsätter sedan till Iera Odos. Rutten går vidare till Mount Chalepas med en otrolig utsikt över det öppna havet från båda sidor av vandringsleden.

3: Agios Mamas – Agios Dimitrios – Agios Antonios (75 minuter enkel väg)

Leden börjar vid Agios Mamas och går nordväst längs en grusväg som slutar i Agios Dimitrios området, en samling av traditionella hus. Därifrån går vandringsleden nedåt och korsar ett område med vacker utsikt över havet. Efter ett tag kommer du fram till Kastraki, krönt av det lilla klostret Agios Antonios med sin ovanliga arkitektur och bysantinska fresker.

4: Klostret Zoodochos Pigi – Kalamos (1,5 timmar enkel väg)

Denna rutt är mer krävande än de andra och kräver nästan färdigheter i bergsklättring. Den börjar vid klostret Zoodochos Pigi och går mot bukten Chalara . Vandringsled är ganska brant med en del svåra partier som är skyddade av räcken. Om det blåser starka vindar bör man vara extra försiktig. Trots att det finns svåra partier lönar sig ansträngningen tack vare den makalösa utsikten.

5: Chora – Stavros – Rachidi – Lakkous (1,5 timmar enkel väg)

Med utgångspunkt ifrån Chora går vandringsled norröver till Anafis inland. Leden går uppför till det bysantinska kapellet Stavros. Därefter går rutten cirka 500 meter längs landsvägen som leder till Rachidi. Här passerar du berget Vigla i väster. Leden fortsätter sedan nedåt till området Lakkous.

Rulla till toppen