Grekland

Kykladerna

Amorgos: Stränder

På Amorgos finns inte de långa vidsträckta stränderna som på till exempel Naxos men Amorgos har annat att erbjuda som kan slå det mesta. Om du inte bor nära någon strand kan du ifrån byn Katapola ta en badbåt till flera av stränderna på Amorgos eller till någon av de små öarna i närheten; Gramvoussa och Nikourioa.

Agia Anna

Ett måste på Amorgos är ett bad vid bukten Agia Anna, cirka tre kilometer från Chora, på Amorgos sydostkust. Det finns ingen sandstrand här utan underlaget består av klapperstenar, stenar och klippor men allt är förlåtet tack vare den fantastiska miljön och färgerna här. Vattnet är så blått att det knappt går att ta in och de beigefärgade, karga bergen störtar rakt ner i vattnet. Ovanför stranden, längs bergsväggen, ligger klostret Panaghia Chozoviotissa som en fastklistrad sockerbit. Det går en asfalterad väg till Agia Anna som slutar vid en mindre parkering. För att ta dig till ner till vattnet får du gå på en stig den sista biten. Stranden är oorganiserad men under högsäsong kan det finnas en servering uppe vid parkeringen.

Agia Anna, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Egiali Beach

Stranden i Egiali är en lång, fin sandstrand med några tavernor och kaféer i strandkanten. Vattnet är långgrunt och passar därför barnfamiljer bra. Längs med stranden finns pinjeträd som skänker skugga annars är delar av stranden organiserad och det går att hyra solstolar och parasoller.

Egiali Beach, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Agios Pavlos Beach

Cirka åtta kilometer söder om Egiali ligger Agios Pavlos Beach med en blandning av klappersten och sand. Stranden är som en liten tunga som går ut i vattnet. Intill stranden finns en taverna med schysst käk.

Fokiotrypa Beach

Inte långt ifrån Egiali Beach ligger mindre besökta Fokiotrypa Beach. Stranden är oorganiserad men det finns både en taverna och ett kafé i närheten. Stranden består till mesta delen av sand och vattnet är grunt, klart och turkost.

Kalotaritissa Beach

Stranden Kalotaritissa ligger skyddad i en bukt och har mjuk gyllene sand. Ofta ligger en rad små fiskebåtar ankrade i bukten efter morgonens fisketur. Intill stranden finns ett kafé.

Mourou Beach

Mourou är en strand för de som gillar att snorkla. Stranden består av klapperstenar och sten men vattnet är alldeles turkost och intill stranden finns flera grottor att simma och snorkla till/i. Stranden i sig är oorganiserad men det finns en taverna i närheten att äta och köpa dryck vid. Mourou ligger cirka 15 kilometer sydost om Chora.

Plakes Beach

Plakes Beach är en oorganiserad strand som du kan nå till fots ifrån Katapola på västkusten. Stranden är skyddad ifrån starka vindar och har fin sand. Vattnet är kristallklart och ganska djupt och brukar locka en och annan dykare. Nudister brukar också hålla till här.

Rulla till toppen