Grekland

Kykladerna

Amorgos: Att göra/ sevärt

Chora

Amorgos Chora tillhör en av de vackraste bergsbyarna i Kykladerna där den ligger högt uppe på berget med sina slitna väderkvarnar strax intill. Chora grundades redan på 1200-talet och utgörs av klassiska små stenlagda gränder med vita hus som lyser i solen. Stämningen i Chora är avslappnad och lugn, byn är helt bilfri, och under de varmaste timmarna på dygnet somnar by in för att vakna till liv på sena eftermiddagen igen. Det finns flera tavernor, kaféer och restauranger i gränderna vilka de flesta mynnar ut vid det centrala torget. Här samlas människorna och njuter av en kopp kaffe eller en öl och pratar om livet in på småtimmarna.

I Chora ligger Amorgos arkeologiska museum och strax ovanför byn ligger en gammal venetiansk fästning. Härifrån har du en fantastisk utsikt men ta reda på om fästningen är upplåst innan du knallar dit. Fråga på kaféet som ligger vid torget Loza.

Egiali (Aegiali)

Egiali ligger på Amorgos nordostkust och har drygt 200 bofasta invånare. Bergen lutar brant ner mot havet och den stora viken som utgör stranden i byn. Bebyggelsen klättrar försiktigt upp längs med bergskanten vid vikens högra sida. Husen är klassiskt kykladiska , det vill säga vitkalkade med blå detaljer och ligger längs smala gränder som går som ett sicksackmönster upp för sluttningen. Livet i byn är koncentrerat kring hamnen men tavernorna och kaféerna ligger en nivå ovanför piren. Man kan säga att det är som en liten restauranggata på terrassen ovanför hamnen.

Kyrka i Egiali, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Vid stranden finns några hotell/boenden som ligger som en sista utpost i dalen innan den möter havet, annars finns det fler boenden att hyra uppe på bergssluttningen. I början av stranden, ifrån hamnen sett, ligger de barer som erbjuder lite uteliv i Egiali. I byn finns annars det som behövs för en semester; restauranger, bageri, mataffär och lokalbussar som tar dig till andra orter på Amorgos.

Från Egiali går det fina vandringsleder som är väl märkta och du kan till exempel vandra till bergsbyarna Tholaria och Langada ifrån dalen som mynnar uti Egiali.

Katapola

Den andra hamnen på Amorgos ligger i byn Katapola som ligger närmast Chora och den magiska bukten Agia Anna. Katapola med cirka 130 invånare ligger alldeles intill havet och har sina tavernor och kaféer i direkt anslutning till hamnpromenaden som i princip är den enda gatan i byn. Hamnområdet stängs dessutom av för motortrafik på kvällarna och skapar en skön frizon för fotgängare. Katapola har den mest frekventa färjetrafiken utav de båda hamnorterna så det är ganska troligt att du först hamnar här. Det finns gott om boende i Katapola och ett par stränder ligger längs med bukten bara en kort promenad bort.

Om du gillar att vandra så går det bra att utgå från Katapola och då till exempel frö att vandra till Minoa eller till Chora.

Minoa

Minoa ligger på bergsväggen, inte långt ifrån Katapola, och var en gång i tiden antikens och romarnas stad. Ifrån Katapola tar det cirka 30 minuter att vandra upp hit men det går också att ta sig hit bilvägen som går mot Chora. Minoa erbjuder en makalös utsikt och en rad fornlämningar som exempelvis resterna av ett apollontempel. Utgrävningarna pågår i nutid och fler och fler intressanta lämningar kommer ständigt fram.

Panaghia Chozoviotissa

En av Amorgos klassiska sevärdheter och som ofta förekommer på bilder från Amorgos är klostret Panaghia Chozoviotissa ifrån år 1088. Klostret ligger vid bukten Agia Anna och klamrar sig dramatiskt fast på bergsväggen 300 meter ovanför havet. Agia Anna och klostret delar parkering och den sista biten upp till kommunionen måste du vandra. Tänk på att vara rätt klädd för ett klosterbesök trots tryckande hetta och vandring. Det är långbyxor för män, lång kjol för kvinnor och inga bara axlar som gäller. Idag bor det bara ett fåtal munkar här som håller klostret öppet och välkomnar besökarna. Det sägs att en byggnad klamrade sig fast här redan på 800-talet men sedan dess har det alltså utvecklats till detta kloster som har varit både skola och gömställe under krigstider.

Panaghia Chozoviotissa, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Skeppsvraket Olympia

Skeppet Olympia sjönk vid Amorgos kust i februari 1980. Kaptenen letade efter en plats nära kusten som skydd mot de starka vindarna, men vågorna slängde in dem i bukten Liverio, inte långt från stranden Kalotaritissa.  Skeppsvraket är med i flera scener i filmen ”Det Stora Blå” och är en populär dykplats på ön.

Vandra

Amorgos är en fantastik ö för vandring och det finns många vandringsleder och gamla boskapsstigar att följa. Lederna är väl märkta och går kors och tvärs över ön. Oavsett var du på bor på Amorgos så finns det vandringsleder att gå. På skyltarna står oftast den uppskattade tiden och vart vandringsleden går. Passa på att fråga någon på plats om lederna eller köp en karta där de är utsatta. Fler av lederna går till andra små byar som är perfekta att ta en lunch i för att sedan vandra tillbaka till ursprungsplatsen.

Vandringsled, Amorgos. (Foto: Markus Olsson)

Rulla till toppen