Grekland

Kreta

Kreta: Att göra/sevärt

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos ligger på Kretas nordostkust med cirka 20 000 invånare. Staden är huvudort i regionen Lasithi och är en väl etablerad semesterort samtidigt som du får uppleva det kretensiska vardagslivet här. Agios Nikolaos bjuder både på en genuin småstadskänsla och ett rikt utbud för den som söker barer och klubbar.

På varsin sida av hamnkajen finns två stycken organiserade stränder (Kitroplatia och Ammos Beach) med solstolar, parasoller och olika vattenaktiviteter. Stränderna är inte särskilt stora och blir snabbt fulla under högsäsongen och vill du ha lite mera plats finns till exempel stranden Almiro bara tre kilometer bort. Området kring stränderna och hamnen är pittoreskt och är ett trevligt strövområde, framför allt framåt kvällen när barerna och tavernorna fylls av människor. Ifrån hamnen går det båtar till andra orter på Kreta så det är lätt att göra dagsturer till andra ställen på ön.

Under sommaren håller en utomhusbio som heter Christina öppet men vill du hellre göra något mer aktivt så kan du spela minigolf, volleyboll eller basket i anläggningarna som finns för det. På onsdagar hålls det en stor marknad i Agios Nikolaos och folk kommer från de närliggande byarna för att handla. Vill du vandra i bergen är Agios Nikolaos en bra utgångspunkt för både det och för att cykla mountainbike. Omgivningarna är vackra och natursköna med bland annat Lasithislätten som breder ut sig strax intill.

Mitt i Agios Nikolaos ligger den mytomspunna sötvattensjön Volismeni där, enligt legenden, gudinnan Athena badade. Sjön förbinds med havet genom en kanal och sägs vara bottenlös. Den sägs även leda ända bort till vulkanön Santorini.

Arkeologiska museet i Heraklion

Det arkeologiska museet ligger i centrala Heraklion och anses vara ett av de främsta museerna i Grekland. I museet kan du se föremål som keramik, smycken, figuriner, sarkofager och fresker. De minoiska samlingarna tillhör de främsta i världen och är museets stora begivenhet. De största minoiska fynden kommer bland annat ifrån palatset vid Knossos och utgörs framför allt av fresker.

Enbart bottenvåningen av museet består av 13 rum och utställningarna är placerad i kronologisk ordning. Inträdet ligger på sex Euro och museet har öppet alla dagar i veckan.

Chania

Chania är Kretas näst största stad med 65 000 invånare och ligger på Kretas nordkust. Strax utanför staden ligger den internationella flygplatsen Ioannis Daskalogiannis dit många charterflyg går varför många startar sin kretasemester i just Chania. I Chania finns storstadens utbud med barer, kaféer, diskotek, butiker och restauranger samtidigt som de gröna parkerna ger en stunds avkoppling eller varför inte ta en cocktail nere i Chanias vackra hamn.

Hamnpromenaden i Chania. (Foto: Erika Svanström)

 

Chania är uppdelad i en mer modern del och en äldre del och det är den gamla delen som är en av de vackraste stadsdelarna på hela Kreta. Här är husen riktigt gamla och arkitekturen otroligt vacker. Gränderna är många och smala och mynnar ofta ut i hamnen som är byggd i venetiansk stil från den tiden då Kreta tillhörde Venedig. Längs med hela hamnen ligger tavernor och barer som vill att just du ska spendera dina semesterslantar hos dem. Hamnen är så pass vacker att det kan vara värt att spendera kvällen där medan solljuset reflekteras i hamnbassängen men annars kan du hitta mer prisvärda restauranger i gränderna bakom hamnen.

Saluhallen Agora i Chania är ett måste för den som vill köpa förstklassiga råvaror. Här finns gott om butiker, närmare 70 stycken, från vilka du bland annat kan köpa med dig oliver och kryddor hem. Inne i saluhallen finns det även tavernor som lagar sin mat på råvarorna som säljs där och varför inte prova en av de lokala specialiteterna som Haniotiko boureki, en paj gjord på potatis, squash och ost.

I Chania kan du även hitta billiga lädervaror som sedan lång tid tillbaka tillverkas i området Tabakaria.

Det finns ingen strand i Chania men bara en kilometer väster om den gamla stadsdelen ligger stranden Nea Chora. Det går att gå längs med kusten ut dit eller så kan du ta en av stadsbussarna som stannar där.

För den historiskt intresserade finns de svensk-grekiska utgrävningarna i Chania som har haft stor betydelse för hur man ser på Kretas historia. Vill du läsa mer om dessa utgrävningar kan du göra det på Marie-Louise Winbladhs hemsida: Svensk-grekiska utgrävningar i Chania. Det ger sannerligen perspektiv på resan och på Chania.

Festos (Phaistos)

Festos är en kittlande bit kretensisk historia som grävdes fram mellan 1950 och 1971. Festos var en stad med det näst största templet efter Knossos och det sägs att Festos hade sin egen valuta och en allians med de andra självstyrande städerna på Kreta. Det första palatset i Festos byggdes omkring 1700 f.Kr men förstördes i en jordbävning och ett nytt palats byggdes ovanpå det gamla. Detta palats förstördes även det i en jordbävning och det är dessa ruiner vi kan beskåda idag. Flera av fynden visas även på det arkeologiska museet i Heraklion.

Festos ligger på södra Kreta, cirka 62 kilometer söder om Heraklion. Festos ligger på en höjd och har en fantastiks utsikt, så resan dit är värd bara det. Dagsturer med buss går bland annat från Heraklion och Rhetymnon.

Heraklion

Herkalion är Kretas huvudort med cirka 140 000 invånare och ligger på Kretas nordkust. Strax utanför staden ligger Kretas andra och Greklands näst mest trafikerade internationella flygplats, Nikos Kazantzakis. Om du inte landar på flygplatsen utanför Chania så är det här du startar din Kretavistelse.

Heraklion var från början Knossos hamnplats och fick sedermera under det venetianska styret status som en av östra Medelhavets viktigaste hamnar. Grekerna tog makten över Heraklion och gav staden dess namn 1898.

Heraklion är stad med stort S. Här får du uppleva det grekiska vardagslivet till fullo med kaotisk trafik, varma gator och stressade invånare men det finns även små oaser i detta virrvarr, till exempel torget Plateia Venizelos.

I Heraklion har de stora kända kedjorna sina butiker och till exempel H & M har sin enda butik på Kreta här. Shopping är alltså något som Heraklion verkligen har att erbjuda. När det gäller utelivet så finns det gott om barer, kaféer, restauranger, klubbar och diskotek. Heraklion är en universitetsstad så befolkningen är relativt ung vilket märks på typen av uteställen.

Heraklion är även lite av museernas stad och förutom det arkeologiska museet finns här även det historiska museet och det naturhistoriska museet.

Klostret Toplou

Klostret Toplou är idag ett av de kloster på Kreta som har den mest rika och betydelsefulla historien daterad ända tillbaka till 1300-talet.

Klostret är befäst med en 10 meter hög mur som skyddade klostret från otaliga fiendens attacker. Klostret sträcker sig över en yta på 800 kvadratmeter och har tre våningar med 40 rum och med ett 33 meter högt klocktorn. Enligt historien har klostret 100 dörrar men endast 99 av dem har hittats. När jag var där fick jag dock en fingervisning om var dörr nummer 100 kan finnas men det är en hemlighet som stannar hos mig.

Klostret lagrar några stora och mycket gamla ikoner, till exempel Jesus Lord of John Kornaros (1770), Unwithering Rose (1771), Santa Anastasia och Jungfru Maria (som hittades i en närliggande grotta). Därutöver finns det flera välbevarade fresker från 1400-talet i klostret. Förutom att inhysa flera viktiga ikoner finns ett museum med ett antal gamla och historiska religiösa föremål, såsom biblar, böcker, kors, dräkter från ärkebiskopar, försvarsmateriel från olika epoker med mera.

Toplou spelade en viktig roll i bland annat andra världskriget då klostret var ett gömställe för viktig kommunikationsutrustning som användes i kampen mot de främmande makterna.

Knossos

Ett par kilometer sydost om Herkalion ligger ruinerna av staden och palatset Knossos. Knossos är en mytomspunnen stad som byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten och var under den perioden det minoiska folkets huvudstad. Utgrävningarna visar att folket levde ett ovanligt lyxigt liv för tiden mellan 1700 f.Kr och 1400 f.Kr och att palatset konstigt nog saknade försvarsmurar. Palatset hade närmare 1300 (!) rum och hade som högst fem våningar vilket var mycket ovanligt. Andra ovanligheter är de terrakottakranar med rinnande vatten och vattenklosetter som har påträffats. Totalt var palatset nästan 24 000 kvadratmeter stort och innehöll en amfiteater, lagerrum och hade flera entréer. I flera av rummen har man hittat fresker, målningar, som avspeglar livet som en gång levdes i Knossos.

Knossos, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

 

Idag har man restaurerat och återuppbyggt vissa delar av Knossos för att skapa en bild av hur det en gång har sett ut. En vistelse på Kreta kräver nästan ett besök på Knossos och är en häftig upplevelse även för den som inte är speciellt historieintresserad. Bussturer till Knossos anordnas från de flesta stora turistorter.

Lychnostatis Open Air Museum i Hersonissos

Vill du fördjupa dig i Kretas historia så är ett besök på Lychnostatis Open Air Museum ett bra sätt att göra det på. Museets samlingar är uppdelade i tre teman; kretensisk hembygdstradition och etnologi, kretensisk natur och miljö samt kretensisk hembygdskultur.

Området består av en rad byggnader och platser som skomakeri, keramikverkstad, vin- och olivpressar, örtträdgård, teater och galleri med mera. Det finns även ett kafé och en muséumshop. Museet håller stängt på söndagar men är annars öppet mellan kl. 09.00- 14.00. Inträdet ligger på fem Euro för vuxna.

Museet ligger på Kretas nordkust mellan Heraklion och Agios Nikolaos i byn Hersonissos.

Platanias

Platanias ligger cirka tio kilometer utanför Chania på Kretas nordvästra kust och är en av de populäraste turistorterna bland skandinaver. Platanias är just en turistort med stort T och har därmed allt som kommer därtill med utbud och aktiviteter. Pulsen kan vara ganska hög under högsäsong men Platanias bjuder också på lugn i den gamla stadskärnan eller i oliv- och apelsinlundarna som omger orten. Beger du dig längre bort från hotellkomplexen så hittar du mer vacker och orörd natur att vandra i.

Stranden i Platanias är cirka fyra kilometer lång och är en blandad sten- och sandstrand. Stranden är organiserad och du kan hyra både solstolar och parasoller, prova på vattenaktiviteter eller äta gott på någon av barerna eller tavernorna längs med vattnet.

Platanias har ett bra utbud av barer och diskotek för den som vill festa under de varma sommarkvällarna och utbudet av matställen är stort.

Rethymnon

Kretas fjärde största stad är Rethymnon med runt 30 000 invånare (statistiken varierar) och ligger likt Heraklion på Kretas nordkust, ganska centralt på ön.

Rethymnon ger trots sin storlek en småstadskänsla och trafiksituationen i Heraklion känns långt borta. I Rethymnon finns vacker venetiansk arkitektur och smala, hisnande gränder. Hamnen i Rethymnon tävlar med Chania i att vara Kretas vackraste. Venetiansk arkitektur från 1200-talet utgör den vackra kulissen som ligger längs med hamnbassängen. Runt hamnen ligger en rad kaféer och tavernor som erbjuder mat från världens alla hörn. De mer ljudliga barerna och klubbarna hittar du ett par kvarter upp i den gamla staden där natten aldrig riktigt tar slut.

Rethymnon har en egen sandstrand som börjar i staden och som sedan sträcker sig tolv kilometer österut. Strandpromenaden närmast staden är kantad av barer och kaféer som avtar ju längre österut du går. Stranden är organiserad och det finns solstolar, parasoller och en rad vattenaktiviteter att prova på.

En av Kretas mest välbevarade borgar/fästningar ligger i Rethymnon, Fortezza, och inhyser även stadens arkeologiska museum. Andra monument som är värda ett besök är Rimondifontänen, Neratzemoskén och Porta Guora (stora porten).

Richtisravinen

Starten på vandringsleden i Richtisravinen ligger mellan Agios Nikolaos och Sitia och börjar precis utanför byn Exo Mouliana och slutar vid Richtis Beach.

Richtisravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ledens totala längd är drygt tre kilometer och höjdskillnaden mellan startpunkten och stranden är cirka 350 meter. Längs med botten på ravinen rinner det vatten året om så oavsett när på året du vandrar så kommer du att korsa vattendraget flera gånger. Under vintertid är det betydligt mer vatten än under sommartid men det torkar aldrig ur. Vandringen tar ungefär tre timmar men kan gå både snabbare och mer långsamt beroende på förutsättningar och hur fascinerade du är över landskapet.

En vandring i Richtisravinen är en vandring i enorm grönska som skiftar i karaktär ju längre längs leden du vandrar. I början av leden växer enorma träd och klätterväxter för att helt försvinna när du närmar dig stranden tre kilometer längre ner. Vinrankor med anor från antiken växer fortfarande i Richtisravinen. De är uppemot tio meter långa och klättrar målinriktat upp i trädkronorna för att nå ljuset och än idag anses druvorna besitta en fantastisk arom som är svår att hitta bland mer moderna vindruvorna.

Leden startar nere vid Lachanas stenbro från 1800-talet och fortsätter omedelbart in i den täta vegetationen som kan ses som unik för östra Kreta. En känsla av Amazonas gör sig nästan påmind. Längs vandringsleden finns lämningar av flera vattenkvarnar i sten, flera nästan helt övervuxna, och vid ett tillfälle vandrar du till och med ovanpå den gamla vattenkanalen för att sedan klättra ner intill själva kvarnen.

Även om vandringsleden i Richtisravinen inte har en särskilt brant lutning finns det flera partier där du behöver använda både händer och fötter för att ta dig ner. Några partier är utrustade med trappor medan mindre partier kräver även stöd med hjälp av händerna.

Vattenfall i Richtisravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Enligt mig är vandringsledens absoluta höjdpunkt det 15 meter långa vattenfallet som du når efter ungefär en timmes vandring. Det här är en plats för meditativ vila och för att förundras över den vackra natur som östra Kreta och Sitia Geopark erbjuder. Platsen för vattenfallet ger en känsla av ett slags gåtfullt sagolandskap där tydliga kontraster i färg, atmosfär och material inte lämnar någon oberörd.

Samariaravinen

En vandring i Samariaravinen i regionen Chania är en av Kretas mest spektakulära upplevelser. Ravinen tillhör en av Europas längsta med sina 17 kilometer och en fallhöjd på 1200 meter ner från Omalosplatån till byn Agia Roumeli vid havet.

Samariaravinen blev en nationalpark 1962 i syfte att bevara naturen och alla dess arter inklusive den kretensiska vildbocken Kri-Kri. I samband med bildandet av parken tömdes byn Samaria på invånare och husen som du passerar längs vandringen används idag främst av nationalparkens vakter. En vandring i ravinen tar allt ifrån fyra upp till sju timmar beroende på kondition. Under heta sommardagar blir de sista kilometerna riktigt heta och utan skugga men när du kommer fram till Agia Roumeli har du möjlighet att doppa dig i havet vid byns strand. Innan du startar din vandring, ta reda på hur du kan ta dig tillbaka till ditt boende eller till startpunkten om du har åkt bil dit.

 

Den mest spektakulära delen av vandringen är vid ”Järnportarna” (Sideresportes) där ravinen endast är fyra meter bred och bergväggarna tornar upp sig upp emot 500 meter. Om du inte vill vandra hela ravinen finns det en kortare variant där du startar nere i byn Agia Roumeli och vandrar upp till Järnportarna på cirka en timme.

Ravinen är öppen för vandring mellan april och oktober men kan hålla stängt vid dåligt väder då stora regnmängder skapar vattendrag som drar med sig det mesta i sin väg. Inträdet i ravinen ligger runt fem Euro.

Sitia

Sitia är huvudorten i prefekturen Nomós Lasithíou och har närmare 10 000 invånare. Sitia är en blandning av en modern grekiska stad med inslag från sin rika historia där det tydligaste landmärket är den venetianska borgen Kazarma som tryggt vakar över staden.

Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Fästningen Kazarma i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Utsikt från Kazarma i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Sitias historia består av flera ödeläggelser, både på grund av naturkatastrofer men även genom krig. Först 1870 började man återuppbygga upp Sitia efter en lång period som helt obebodd. På 1950- och 1960-talet sköljde en våg av förnyelse över Sitia och man rev många av de gamla husen och byggde nya, för vissa, mindre charmiga hus. Vill du uppleva det gamla Sitia så finns det att hitta närmast det venetianska fortet Kazarma där flera ålderstigna, charmiga gränder vittnar om hur det en gång har sett ut i större delen av staden.

Folklore Museum i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Folklore Museum i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett sätt att få en inblick i Sitia och områdets historia är att besöka hembygdsmuseet, Folklore Museum. Här har de på frivillig basis samlat föremål och ting som visar på ett tidigare liv både i staden och i området. Det inhyser flera rum som visar dels på hur man har bott, dels vilka bruksföremål som var viktiga förr. Både för hushållet men även för jordbruket. Museet visar föremål från arbetarklassen men även föremål och kläder från de mer välbeställda.

Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Hamnpromenaden i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Sitia har en lång hamnpromenad som är kantad av restauranger och kaféer. Utbudet är gott och det finns riktigt bra krogar att njuta av det kretensiska köket vid. Tar du någon gata upp ovanför hamnpromenaden finns ett ytterligare utbud och under högsäsong är det ofta lite lugnare där än nere vid vattenbrynet.

Sitia Beach, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

 

Toplou vingård

Klostret Toplou har genom historien alltid gjort vin för sociala och religiösa ändamål och klostrets läge i de karga, torra och ofta blåsiga markerna är idealiskt för vinodling. Toplou är ett rikt kloster när det kommer till att äga mark och på ägorna odlas inte bara vinstockar utan flera olika grödor samt oliver.

Den nuvarande abboten, Filotheos Spanoudakis, som jag fick privilegiet att möta och dricka kaffe med är en progressiv kraft inom kyrkans värld och såg värdet av de gamla vinstockarna på klostrets ägor och beslutade på 1990-talet att utveckla vinproduktionen.

Toplou vingård i Sitia, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Grundidén med vinodlingen är att alltid respektera miljön och att produktion alltid ska bestå av rena och hälsosamma produkter. På denna grund baseras sedan hela produktionsprocessen: valet av platsen för grödorna och beredningen av marken, att uppfylla kraven hos välkända certifieringssystem när det kommer till ekologiskt jordbruk, valet av vindruvssorter baserat på de specifika egenskaperna för varje område och de unika egenskaperna för mikroklimatet på odlingsplatsen.

Vinproduktionen består av flertalet röda viner, några vita viner och ett rosévin. Bland de röda vinerna finns även ett sött dessertvin som är min personliga favorit. Enbart under de år som druvorna är av riktigt bra kvalitet producerar man detta söta vin. Druvorna hängs upp i ställningar och får vila under solen så att det mesta av vattnet i druvan avdunstas och ger druvan en högre koncentration av smaker. Druvorna tas sedan till produktionsanläggningen för att jäsas och sedan processas de till detta smakfulla dessertvin.

Utöver vinerna gör klostret även Raki och olika produkter satta till världen genom denna ädla dryck.

Vingården erbjuder guidade turer av vinframställningen som avslutas i det så kallade smakrummet en trappa ner. Där kan du smaka på de olika vinerna, rakin och även deras olivolja tillsammans med traditionella delikatesser som till exempel graviera- och fetaost.

Voila

Den venetianska byn Voila ligger fantastiskt vackert på kullarna intill byn Chandra på Zirosplatån (östra Kreta). Byns namn kommer troligen från det bysantinska ordet Voilas eller Volias som betyder adelsman/ markägare.

Voila, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Det kanske mest slående på platsen är resterna av Tzin Ali-tornet som då var en del av en fästning. Enligt en turkisk inskription byggdes tornet 1740-1741 (inskriptionen säger 1153 men den syftar på den islamiska kalendern). Tzin Ali var förmodligen en venetiansk adelsman från familjen Zeni eller Zenos som då konverterade till islam. Tornet är numera delvis förstört men botten är fortfarande nästan helt intakt så du kan ta en titt inuti. Intill tornet finns resterna av Tzinaliskyrkan som du också kan gå in i och beundra de massiva valven.

Zakrosravinen

Zakrosravinen som startar nära byn Ano Zakros (cirka 38 kilometer från Sitia) och slutar nere vid byn och stranden Kato Zakros är en relativt lättvandrad led. Inledningen av leden går visserligen nedför men ganska snart följer leden ravinens botten och svårigheten ligger möjligtvis i underlaget som bitvis består av större stenar. Att ravinen också kallas för ”Dödens ravin” har inte att göra med att otalig vandrare har satt livet till utan syftar på att minoerna på sin tid begravde de döda i de olika hålrummen och grottorna som bergsväggarna erbjuder. Tänk dig mödan att transportera de döda upp till grottorna för sin sista vila. Begravningsprocessen måste ha haft en stor betydelse.

Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Vandringsleden i Zakrosravinen är den sista delen av den europeiska vandringsleden E4 som börjar i Portugal, korsar Medelhavsländerna i södra Europa för att sedan gå tvärs över Grekland, från norr till söder, med Kreta, från väst till öst, som slutdestination med avslut vid Kato Zakros.

Zakrosravinen, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Det finns även en andra ingång till Zakrosravinen som ligger fyra kilometer från Ano Zakros och kan ses lite som en genväg. Den andra ingången ligger vid en stor öppen plats intill asfaltsvägen som leder till Kato Zakros och det finns gott om plats för bilar att parkera här. Härifrån är det ungefär två timmars vandring ner till ledens slut, strax före den arkeologiska platsen för Palatset i Zakros och stranden vid Kato Zakros.

 

Rulla till toppen