Grekland


Kreta

Kreta

Det finns fullt av möjligheter när det gäller att resa till Kreta. Du har både charterflyg, reguljärflyg, inrikesflyg och en rad båtförbindelser att välja mellan.

Namn på grekiska

Κρήτη

Flygplats

Ja, charter och inrikesflyg

Färjor

Invånare

600 000

Tid

Svensk tid + 1 timme

Riktnummer

Flera

Om Kreta

Kreta, Greklands största ö, är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål i Grekland samtidigt som Kreta på något sätt är som sitt egna lilla land. Det typiskt grekiska finns förstås här men även det typiskt kretensiska som har sin egen unika prägel är påtagligt. Kreta bjuder på en rik variation i landskapet med höga berg och djupa raviner, bördiga slätter och fantastiska stränder.

 

Den rika kretensiska historien har präglat ön till vad den är idag och bara under de senaste tusen åren har Kreta styrts av både italienare och turkar och sedan cirka 100 år tillbaka av grekerna. Kretensarna är stolta över sin ö, sin historia, sin kultur samt sin karaktäristiska dialekt och är starka i sin lokalpatriotism. De ser sig själva mer som ett eget folk än som greker.

Kreta är en viktig ekonomisk region för Grekland tack vare den enorma turistnäring som frodas här med närmare två miljoner besökare varje år.

Totalt är Grekland indelat i 13 regioner varav Kreta är en egen region som i sin tur är uppdelad i fyra regioner; Chania, Heraklion, Lasithi och Rethymnon. På Kreta bor cirka 600 000 invånare och Greklands fjärde största stad Heraklion med närmare 140 000 invånare ligger mitt på Kretas nordkust.

De största turistorterna ligger på Kretas nordkust och skiljs åt från sydkusten av de stora bergskedjorna; Lefka Ori, Lashitibergen, Psiloritisbergen och Sitiabergen. Den högsta punkten på Kreta är berget Ida med närmare 2500 meter över havet. Klimatet på de båda kusterna skiljer sig en aning åt med varmare temperaturer på den södra sidan. I bergen finns högplatåer med bördig jord där bland annat apelsiner, oliver och vindruvor odlas.

 

Kreta är en ö som bjuder på allt. Här finns stora städer med ett pulserande grekiskt vardagsliv med trafikmyller, barer och kaféer samtidigt som Kreta har små mysiga bergsbyar där tystnaden och lugnet är påtagligt. Kreta är en fantastik ö för vandringar och Samariaravinen är den mest kända vandringsleden på 17 kilometer.

Mer information om Kreta hittar du i vänstermenyn.Karta över Kreta


Rulla till toppen