Grekland


Joniska öarna

Zakynthos

Zakynthos ligger nära fastlandet och mellan Killini och Zakynthos går en färja sju gånger per dag under säsong. Båtturen tar cirka 1,5 timme. Annars har Zakynthos en flygplats som tar emot charterflyg från flera länder i Europa (ink. Sverige) och som tar emot inrikesflyg från Aten flera gånger i veckan. Från Aten går det även regionalbussar till kusten (en resa på 7 timmar) där du kan ta färjan över till ön.

Namn på grekiska

Ζάκυνθος

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 40 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

26950

Om Zakynthos

Zakynthos, eller Zante som ön också kallas, är frodig grönska, stup, mentolblått hav, spektakulära stränder, sköldpaddor och turism. Zakynthos är en otroligt vacker ö med ett landskap som får den mest kräsna att vekna och det kanske inte är så konstigt att venetianerna en gång i tiden kallade Zakynthos för ”Orientens blomma”. Och det kanske inte är så konstigt att många av charterplanen styr just hit.

Närmare 40 000 invånare bor på Zakynthos varav de flesta i Zakynthos stad, medan övriga bor i någon av turistorterna eller i bergsbyarna som Lagopodo eller Kiliomenos.

Zakynthos mäter 402 kvadratkilometer och är den ö bland de Joniska öarna som ligger längst söderut. Zakynthos kustremsa är 123 kilometer lång och varierar kraftigt från den västra sidan som är bergig med höga stup till den östra sidan som är flack med en rad fina sandstränder. Ett av de mest fotade motiven från Grekland är Shipwreck Beach (Navagio/ Smugglers Wreck) som ligger på Zakynthos nordvästra sida och som endast kan nås med båt.

De utrotningshotade sköldpaddorna Caretta- Caretta har blivit något av en symbol för Zakynthos och kommer varje år för att gräva ner sina ägg på utsatta stränder. Sköldpaddornas fortplantningsritual har blivit en turistattraktion och påverkar artens fortleverne både positivt och negativt. Positivt i den bemärkelsen att medel för att skydda äggläggningsplatserna samlas in, negativt i den bemärkelsen att möjlighet att hitta äggläggningsplatser för sköldpaddorna minskas i takt med strändernas exploatering.

Mer information om Zakynthos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Zakynthos

Rulla till toppen