GREKLAND - JONISKA ÖARNA

Kefalonia

Till Kefalonia kan du ta dig med både båt och flyg. När det gäller flyg så finns det inrikesflyg från t ex. Aten och från Sverige kan du flyga direkt till Kefalonia med Airtours som i dagsläget är den enda svenska charterarrangören som anordnar resor hit. Här hittar du alla deras resor till Grekland: Airtours resor till Grekland (länk).

Du kan ta en färja från någon av de närliggande öarna som Lefkas och Zakynthos eller från Patra på fastlandet.
Namn på grekiska
Κεφαλονιά
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
ca 35 800
Riktnummer
267 00 osv.

Jag har landat på Kefalonia. Jag har landat till en klarblå himmel, till en svag bris från havet och till den där särskilda doften skapad av värme och växter som har torkat i solen. Den där doften som alltid får mig att känna mig som om att jag har kommit hem. Jag älskar Grekland!

Redan från planets oansenliga fönster kunde jag se strand efter strand längs västkusten på den här delen av Kefalonia. Böjelsen att få dyka ner i det turkosblå havet med den gulvita sanden som kontrast var orubblig. Mindre än en timme senare skulle det dessutom bli verklighet.

Den delen av ön jag bor på är den södra sidan av Kefalonia med kust åt väster och det är den delen som huserar Kefalonias huvudort, Argostoli, och min boendeort för de kommande dagarna; Lassi.” (Markus Olsson)

Kefalonia är i mitt tycke en riktigt vacker och grön ö bland de Joniska öarna där också öar som Zakynthos och Korfu ingår. Kefalonia är Greklands femte största ö och bjuder på ett böljande, frodigt landskap med flera ikoniska platser.

Huvubyn, eller i det här fallet stad, är Argostoli som har cirka 10 000 invånare och ligger på Kefalonias västra kust, inte mer än cirka 15 minuter med bil från flygplatsen. Här finns allt du kan tänka dig och det stora torget Vallianos har en njutfull kosmopolitisk känsla.

Det var på Kefalonia som filmen Kapten Correllis mandolin med Nicolas Cage och Pénelope Cruz i huvudrollerna spelades in 2001. Filmen utspelar sig under andra världskriget när Kefalonia var ockuperat av tyskar och italinare och den italienska kaptenen Correlli förälskar sig i en av öns invånare, Pelagia. Vill du njuta av vackra vyer från kefalonia så kolla in Kapten Corellis mandolin.

En av Kefalonias riktiga små ädelstenar är byn Assos där faktiskt kung Charles och prinsessan Diana firade sin smekmånad på 1980-talet. En annan by på Kefalonia som är väl värd ett besök är den gamla fiskebyn Fiskardo på Kefalonias nordkust.

År 1953 drabbades Kefalonia av en kraftig jordbävning där de flesta byar nästan raderades helt vilket i dag märks på den arkitektur som dominerar byarna på Kefalonia. Fiskardo är en av få byar som klarade sig bra och fortfarande har kvar de vackra venetianska byggnaderna.

Kefalonia har riktigt fina stränder, många med grov sand, klappersten men också fin sand, och den mest kända stranden är Myrtos Beach på ön nordvästkust som är väl värd ett besök.

Det finns inga antika lämningar på ön utan de flesta sevärdheter är geologiska eller består av härliga naturupplevelser.

Kunde inte hämta inbäddningskoden för YouTube-videon.

Karta över Kefalonia

Boende

Det finns gott om boenden på Kefalonia och börja med at titta ut var på ön du skulle vilja bo. Söder? Norr? Eller någonstans där emellan?

Byn Lassi ligger bara 15 minuter med bil ifrån flygplatsen och huserar en mängd hotell. När jag var på Kefalonia så var det här jag bodde, närmare bestämt på Lassi Hotell.

Jag tycker det är en bra utgångspunkt både utifrån att det finns en rad stränder i området du kan nå till fots, Kefalonias huvudort Argostoli ligger bara en 20-minuters promenad bort och det är en kort transfertid till och från flygplatsen på Kefalonia.

Längts norrut ligger Kefalonias vackraste by, Fiskardo, vilket är en plats jag också skulle kunna tänka mig att bo på och som har ett par vackra stränder inbäddade i frodig grönska i närheten.

Sevärdheter

Det finns inga antika lämningar på Kefalonia utan de flesta sevärdheter är geologiska eller består av härliga naturupplevelser och charmiga byar.

Argostoli

Argostoli Kefalonia
Gågatan Lithostroto i Argostoli, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Kefalonias huvudort är Argostoli med sina knappa 10 000 invånare. Här finns allt du behöver och för dig som gillar shopping så är det till Argostoli du ska bege dig. Den stora shoppinggatan Lithostroto hittar du några kvarter in från hamnsidan av staden.

Vallianos Argostoli Kefalonia
Vallianos i Argostoli, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Utöver det stora kosmopolitiska torget Vallianos finns flera små oaser att njuta vid inne i staden och små torg finns här och där.

Om du är nyfiken på att besöka Kefalonias näst största stad Lixouri med cirka 3000 invånare så går det en bil- och passagerarfärja var 30:e minut från hamnen i Argostoli.

Är du morgonpigg finns det chans att beskåda havssköldpaddor i Argostolis hamn dit sköldpaddorna kommer på morgonen och simmar bland fiskebåtarna.

Assos

Assos Kefalonia
Assos, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Kefalonias mest berömda by är Assos som ligger på Kefalonias nordvästra kust. Det var hit kung Charles och prinsessan Diana åkte på sin bröllopsresa på 1980-talet. Det är lätt att förstå varför då Assos är en otroligt vacker by och ligger på en helt ostörd del av ön.

Det är många dagsturister som besöker Assos och planerar du att ta dig hit på egen hand så rekommenderar jag att du åker hit tidigt på morgonen. En stor parkering finns ovanför byn och det är bara att följa skyltarna vid serpentinvägen ner från berget mot havet och Assos.

Till Assos åker du för att ta del av det vackra och för att koppla av. Nere vid vattenkanten och stranden finns några tavernor men i övrigt är det inte så mycket mer att uppleva i byn än att bara njuta av omgivningarna.

Ovanför Assos ligger ruinerna av ett venetianskt slott som du når genomen en vandring på cirka 25 minuter via den stenlagda gången från Assos upp på berget.

Assos Castle Kefalonia
Assos Castle, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Då Kefalonias andra slott, Agios Georgios, inte kunde försvara hela ön mot turkar och pirater påbörjades bygget av slottet vid Assos 1593. Slottet byggdes av den venetianska arkitekten Marino Gentillini mellan 1593–1596 och fick även en liten bosättning inuti.

I slutet av 1920-talet omvandlades slottet till ett fängelse som efter andra världskriget tog emot politiska fångar men likt många andra byggnader raserades stora delar av slottet i den stora jordbävningen 1953 och några år senare lämnade de sista boende slottsområdet. Sedan dess har ruinerna av slottet/ fästningen stått övergivet.

Fiskardo

Fiskardo Kefalonia
Fiskardo, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Fiskardo är en av få byar på Kefalonia som förskonades i den stora jordbävningen 1953 vilket gör den unik genom att de gamla venetianska byggnaderna finns kvar och som dessutom fortfarande är i bruk.

Fiskardo lockar till sig många seglare och yachter vilket märks längs hamnpromenaden som är kantade av fina restauranger och tavernor. Det är inte bara inrättningarna som är fina utan Fiskardo i sig är en riktigt fin by och är på så sätt värd ett besök.

Fiskardo Kefalonia 2
Fiskardo, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Fiskardo är inte mycket att hurra för men utanför byn finns åtminstone två riktigt vackra stränder, Emplisi och Foki, så väljer du att bo här under din vistelse på Kefalonia så får du både vacker arkitektur och fantastiskt vatten.

Lixoúri

Torget Petritsi Lixouri Kefalonia
Torget Petritsi i Lixouri, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Kefalonias näst största stad, ja eller by, är Lixoúri som har cirka 3000 invånare.

Här finns en del shopping, en rad restauranger, tavernor och kaféer, framför allt kring det stora torget Petritsi. Längs hamnpromenaden finns ytterligare inrättningar att njuta av god mat och dryck vid.

Lixouri hus Kefalonia 1
Lixouri, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Lixoúri är en by som vuxit fram på 1950-talet, det vill säga en modern, grekisk by där vardagslivet är tydligt.

Lixouri hus Kefalonia 3
Lixouri, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Med en 20 minuter lång båtresa kan du ta dig varje halvtimme mellan Argostoli och Lixoúri för under två Euro (2024) enkel resa.

Mellisani Lake

Mellissani Lake Kefalonia
Mellissani Lake, Kefalonia.

Många anser att ett besök vid den underjordiska sjön Mellissani Lake är ett måste när du besöker Kefalonia. Jag själv åkte aldrig dit men det ser onekligen riktigt vackert ut när ljuset speglas i vattnet från den öppning som finns i grottaket.

Det kan vara viss kö att få åka med någon av båtarna ut på sjön så räkna med lite väntetid när du åker d

Vandra

Vandra Kefalonia

Jag älskar att vandra och jag skulle inte säga att Kefalonia har satsat på just den aktiviteten men det finns flera vandringsleder vid till exempel Fiskardo och vid Lassi även om den senare går till större delen längs en landsväg.

Oavsett vad så tycker jag att vandring är ett fantastiskt sätt att upptäcka en plats så låt bilen stå, bussen åka vidare och vandra till de platser du är nyfiken på.

Restauranger/uteställen

Jag bodde som sagt var i Lassi när jag var på Kefalonia och de flesta måltiderna intogs på restauranger och tavernor där. Ärligt talat så hittade jag ingen favorit och många utav inrättningarna serverar den klassiska maten som kan förväntas av en restaurang i ett turisttätt område.

Min bästa matupplevelse på Kefalonia var i Argostoli och på taverna Tzivras. En riktig klassisk grekisk lunchtaverna. Spartansk inredning, vitt skarpt ljus och en glasdisk där du väljer bland dagens lunchrätter. Här hittar du klassiska grekiska vällagade rätter och den ena greken efter den andra trillar in och njuter av sin lunch här eller tar med som take away. Du hittar Tzivras på adress Vandorou 1.

Taverna Tzivras Argostoli Kefalonia
Taverna Tzivras i Argostoli, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Missa inte Kefalonias specialitet som är en riktigt matig köttpaj som kort och gott kallas för Kefalonian Meat Pie eller Kefalonitiki Kreatopita och består bland annat av tre olika sorters kött, fetaost och färska kryddor.

Köttpaj från KefaloniaKefalonitiki Kreatopita
Kefalonitiki Kreatopita. (Foto: Markus Olsson)

Vill du prova att laga den själv så hittar du receptet här:

Recept på köttpaj från Kefalonia (länk)

Stränder

Det finns gott om stränder på Kefalonia som både är vackra och variationsrika. Många stränder är organiserade men du kan även söka dig till dem som du själv breder ut din handduk på. För att på bästa sätt nå alla stränder som Kefalonia erbjuder så bör du ta dig runt med ett fordon av något slag även om du når vissa med buss eller genom att promenera/ vandra.

Om du under din tid på ön bor i Lassi så kan du till exempel nå sex olika stränder till fots med en promenad som längst på cirka 30 minuter.

Nedan återges ett urval av alla fina stränder på Kefalonia som du kan besöka under din vistelse här.

Assos Beach

Assos Beach Kefalonia
Assos Beach, Kefalonia. (Foto:Markus Olsson)

Byn Assos är en av Kefalonias vackraste byar och du kommer troligtvis att åka hit om du reser till Kefalonia. Du kommer förmodligen inte åka hit för byns strand men det finns en strand om badsuget gör sig påmint eller om du till och med väljer att bo här.

Man kan säga att Assos Beach är uppdelad i två delar, en längre och en mindre del som separeras av klippor och hus, och består av småsten. Vattnet är härligt turkost och passar barnfamiljer bra eftersom de är grunt vatten.

Delar av stranden är organiserad med solstolar och parasoller att hyra och det finns ett par tavernor vid vattenbrynet

Costa Costa beach

Costa Costa Beach Kefalonia
Costa Costa Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Costa Costa Beach vid Lassi sitter i princip ihop med Makris Gialos Beach (se nedan) och du kan vandra mellan stränderna både på vägen ovanför branten som utgör en slags vägg bakom alla soldyrkande badare och du kan vandra nere på stranden förbi ett smalt område med några klippblock.

Costa Costa Beach styrs till största delen av strandbaren med samma namn men om du kommer ner till stranden längs huvudvägen så har du ett stort område till höger för dig som vill breda ut din egen handduk.

Vattnet är lika klart som vid systerstranden Makris Gialos och har en fin gyllene sand. Har du inte provat på vattensporter innan finns det möjlighet att även göra det här.

Emplisi Beach

Emplisi Beach Kefalonia
Emplisi Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Emplisi Beach är kanske en av Kefalonias vackraste stränder och är en vit klapperstensstrand med kristallklart vatten med branta klippor längs båda sidor och fungerar som en plats för sköna solbad.

Emplisi Beachligger nära byn Fiskardo på norra Kefalonia, cirka 50 kilometer från öns huvudstad Argostoli.

Stranden ramas in av frodig grönska av höga träd och skapar en slags exotisk atmosfär som lockar ett stort antal besökare under högsäsong.

Stranden är lätt att nå via en asfalterad väg och det finns visst parkeringsutrymme intill stranden och längs vägen.

Intill stranden finns en liten kantin som säljer snacks och dryck.

Foki Beach

Foki Beach Kefalonia
Foki Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Foki Beach når du med fem minuters bilresa från byn Fiskardo eller genom en 20-minuters promenad längs vägen eller på den märkta vandringsled som finns mellan Fiskardo och stranden.

Foki Beach är omgiven av ett frodigt landskap med barr- och olivträd som växer ända ner till stranden och erbjuder en naturlig skugga.

Stranden består av småsten och vattnet går åt det grön-blå hållet.

Ovanför stranden finns visst utrymme att parkera din bil och där ligger även en taverna om du skulle vilja avnjuta en måltid här.

Gradakia beach

Gradakia Beach Kefalonia
Gradakia Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Gradakia Beach på Kefalonia är en fullt ut organiserad strand som vakas av strandbaren som ligger strax ovanför. Det är lätt att liksom förälska sig i platsen där de även har möblerat med vita soffor under de gröna pinjeträden med utblick över det turkosblå vattnet.

Stranden är på ett sätt unik med sin gråfärgade sand medan de flesta andra sandstränderna på Kefalonia har vit eller en gyllengul sand.

Är du bilburen så finns det plats att parkera bilen längs kustremsan fram till stranden efter det att den asfalterade delen upphör.

Kalamia Beach

Kalamia Beach Kefalonia
Kalamia Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Kalamia Beach på Kefalonia är en strand som både består av småsten och sand. Söder om stranden tornar stora kalkstensbergväggar upp sig och du kan vada till de små strandplättarna som finns nedanför dessa.

Havet har ljusa turkosa färger och sanden är vit med grön växtlighet i bakgrunden. Det är lätt att njuta av Kefalonias skönhet här.

Kalamia Beach är delvis organiserad med solstolar och parasoller men ungefär halva stranden ger utrymme för att breda ut din egen handduk på. Intill stranden finns en strandbar med dryck och snacks och under högsäsong finns även en del vattensporter att prova på.

Makris Gialos Beach

Makris Gialos Beach Kefalonia
Makris Gialos Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Stranden Makris Gialos på Kefalonia är en av de mest besökta stränderna på ön och dess popularitet beror på dess gyllene sand och det alldeles klara turkosblå vattnet. I bakgrunden växer gröna pinjeträd och skapar just den där kontrasten som gör att upplevelsen blir något alldeles extra.

Större delen av stranden är utrustad med solstolar och parasoller men det finns ett visst utrymme att lägga ut din egna handduk norrut. Stranden dirigeras i första hand av två olika strandbarer som du möter när du går ner till stranden.

Vill du prova på olika vattensporter finns det flera att välja mellan under högsäsong.

Om du kommer hit med bil finns en stor parkering som stranden delar med Costa Cost Beach söderut. Parkeringen skyltas tydligt ifrån huvudvägen

Myrtos Beach

Myrtos Beach Kefalonia
Myrtos Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Okej, här har vi stranden med stort S. Myrtos Beach är utan tvekan en av Kefalonias främsta sevärdheter och den mest spektakulära stranden på ön. Myrtos Beach ligger cirka 29 kilometer norr om Argostoli och nås lätt med bland annat bil.

Myrtos Beach är en av de mest fotograferade stränderna i Grekland och syns ofta i resetidningar där den beskrivs som en av de vackraste och mest imponerande stränderna i Europa och kanske hela världen.

Stranden är till största delen välorganiserad med parasoller och solstolar medan en liten del ger möjlighet att breda ut sin egen handduk på.

Här finns ett brett utbud av faciliteter och en trevlig snackbar som bland annat erbjuder kalla drycker. Myrtos är lättillgängligt med alla transportmedel och det finns parkering intill stranden.

Om du vill se stranden från ovan fortsätter du på den stora vägen förbi nerfarten till stranden och kör uppför berget. Där finns efter en stund en utsiktsplats att kunna beskåda stranden från ovan.

Paliostafida Beach

Paliostafida Beach Kefalonia
Paliostafida Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Paliostafida Beach på Kefalonia ligger nedanför ett par stora hotellkomplex men breder även ut sig bortom dessa söderöver. Här finns gott om parasoller och solstolar men även plats att breda ut din egen handduk.

Stranden som består av sand ramas in av en av frodig vegetation längs sluttningarna bakom stranden. Vattnet är klart och grunt med en härlig turkosa färg, perfekt för familjer med små barn.

Intill stranden finns en restaurang och det finns även möjlighet att prova på olika vattensporter.

Om du kommer med bil eller annat fordon så finns det parkeringsplatser innan hotellet du når i slutet av vägen som går ner från Lassis huvudgata.

Platis Gialios Beach

Platis Gialos Beach Kefalonia
Platis Gialos Beach, Kefalonia. (Foto: Markus Olsson)

Platis Gialios Beach på Kefalonia är den strand som ligger längst bort ifrån där jag bor och sista biten längs huvudvägen är utan trottoar men det handlar inte om många meter. Kommer du med bil kan du med fördel parkera på den grusplan som ligger på motsatt sida av vägen där du går ner.

Paltias Gialos Beach är en av alla stränder i Grekland (och Kefalonia) som har tilldelats blå flagg för sin renlighet och organisation. Här fanns inga solstolar och parasoller när jag var där (juni 2024) utan den ovanligt djupa sandstranden är fylld med vit sand och en volleybollplan för den som vill ge sig in i en match.

Det klara turkosa vattnet här är relativt grunt och passar därför barnfamiljer bra.

I ena kanten av stranden finns en snackbar (om du inte har tagit med dig egen förtäring) som är öppen under säsong

Zavalata Beach

Zavalata Beach Kefalonia
Zavalata Beach, Kefalonia. (Foto: Markus OLsson)

Zavalata Beach är en oorganiserad strand i Fiskardo som du hittar om du går längs kusten söderut inne i byn.

Stranden är stenig men är en oas på riktigt varma dagar och du inte orkar ta dig till någon av stränderna utanför Fiskardo.

Flera träd skänker naturlig skugga här och det är lätt att tillbringa en stund i skuggan med det turkosa vattnet intill.