Grekland

Dodekaneserna

Tilos: Att göra/ sevärt

Agiou Panteleimona

Den kanske största sevärdheten på Tilos är klostret Agiou Panteleimona som ligger på 651 meters höjd på Tilos västkust. Klostret byggdes på 1400-talet vid en helig källa i omgivningar som annars framstår som rätt ogästvänliga. Inne i klosterträdgården råder dock en annan miljö med prunkande träd och gröna terrasser.

På söndagar går en buss från Livadia upp till klostret om vandringsskorna eller hyrfordonet vill ta en paus. Om inte annat så är den hisnande vägen upp till klostret en upplevelse bara det.

Megalo Chorio

Megalo Chorio är Tilos huvudort och ligger uppe på sydsluttningen av berget, cirka 10 kilometer från kustbyn Livadia. Megalo Chorios placering är inte unik i den grekiska övärlden då byborna var rädda för pirater och valde att bosätta sig mer otillgängligt än nere vid kusten. Kvar i Megalo Chorio bor idag cirka 100 invånare och erbjuder turister både på boende och några tavernor.

Den vita kyrkan Taxiharis med en gård av klassisk svart-vit golvmosaik är värd ett besök och en annan sevärdhet är det lilla museet vid huvudgatan som visar upp de gamla skelettdelarna från minielefanterna som en gång levde på Tilos. Skelettdelarna hittades i grottan Harkadhio på 1970-talet och utgrävningarna pågår än idag. Det sägs att minielefanter fanns på flera öar i Medelhavet men ingen vet riktigt varför de dog ut. Inträdet är kostnadsfritt, de guidade visningarna likaså.

Strax ovanför Megalo Chorio ligger resterna av det gamla kastrot, fortet av Johanitterriddarna, som du når genom att vandra i knappa 30 minuter brant uppåt. Utsikten härifrån är makalös och väl värd den lilla vandringen.

Mikro Chorio

Mikro Chorio ligger cirka tre kilometer ovanför Livadia och är en märklig och fascinerande upplevelse. Byn är sedan andra världskriget helt övergiven då de närmare 1200 invånarna flyttade till den nuvarande huvudorten eller ner till Livadia. Anledningen till det är att brunnarna sinade en efter en och tvingade befolkningen till nya platser. Kvar idag är en spöklik övergiven by där husen på ett sätt är förvånansvärt intakta men som i de flesta fall saknar tak. Anledningen till det är att invånarna tog med sig taken när de byggde nya hus på annan ort. Trä var även då en bristvara. Flera hus har namn skrivna på fasaden som en slags förhoppning om att en dag kunna flytta tillbaka till det hus som familjen äger.

Vid den helt intakta kyrkan i Mikro Chorio ligger överraskande nog en bar som på kvällen tänder oljelampor och skapar en magisk atmosfär. Under juli och augusti anordnas musikkvällar uppe i Mikro Chorio och en kostnadsfri buss transporterar turisterna från Livadia som du annars når till fots på under en timme.

Livadia

Livadia är Tilos hamnby och också den by där flest turister väljer att bo. Livadia ligger på ostsidan av Tilos i en vacker bukt med ett klarblått vatten och med gröna sluttningar som vetter ner mot havet. Många seglare väljer att ankra i bukten för dess vackra läge men också med tanke på tillgången till Livadias serviceutbud.

Vid resebyrån intill hamnbassängen leder trapporna till höger upp till torget i byn. Vid torget ligger de flesta inrättningarna, en supermarket och ett litet bageri. Om du tar sikte på Georgios Bar och följer den lilla gatan intill så når du bankomat, fler supermarkets och en och annan taverna. Annars ligger flera tavernor och restauranger längs stranden och hamnen.

Vandra

Trots sin litenhet är Tilos en underbar ö att vandra på och det finns flera leder som är märkta. Landskapet är kuperat och varierande med ett fåtal grönskande slätter men framför allt karga sluttningar. Köp en karta på plats som visar vandringslederna.

En av de mest populära vandringarna och kanske den vackraste är mellan Livadia och den lilla stranden Lethra. Utsikten längs denna vandring på cirka 45 minuter är spektakulär och är en av anledningarna till att faktiskt åka till Tilos. Starta vid Ilidi Rock Studios (vänster om hamnen) i Livadia och vandra bort från byn. På vägen passerar du en stig ner till stranden Red Beach innan du når fram till Lethra Beach.

Rulla till toppen