Grekland

Dodekaneserna

Rhodos: Stränder

Rhodos stränder är många. Här finns både långa sand- och klapperstenstränder och mindre bukter. Vissa av Rhodos stränder proppfulla, speciellt vid Rhodos stad eller vid charterorterna, andra är mer glesturistade. De bästa stränderna för surf eller kitesurf hittar du längst söderut på Rhodos. Vattnet runt Rhodos är klart vilket gäller för alla Rhodos stränder och det är sällan du blir besviken på vattenkvalitén.

Läs mer: Fem sevärdheter på Rhodos (länk)

Agathi Beach

Agathi Beach ligger 38 kilometer söder om Rhodos stad. Här är sanden guldgul och vattnet klart och blått. Agathi Beach är organiserad med solstolar och parasoller att hyra samt att det finns ett par kiosker att köpa förfriskningar vid.

Agios Pavlos Beach (St Paul's Bay)

Agios Pavlos Beach är en av de stränder som finns runt Lindos cirka 55 kilometer söder om Rhodos stad. Stranden ligger skyddad inne i en nästan helt sluten vik, St Paul’s Bay, och bjude rpå gyllene sand och klappersten. Här finns solstolar och parasoller att hyra och för den som vill förfriska sig finns även ett par tavernor vid stranden.

Anthony Quinn Bay

En av de mest omtalade stränderna bland Rhodos stränder är Anthony Quinn Bay som ligger cirka 20 kilometer söder om Rhodos stad. Stranden har fått sitt namn efter att filmen The Guns of Navarone spelades in här och lokalbefolkningen bestämde sig för att döpa stranden efter filmens huvudaktör, Anthony Quinn.

Stranden är ganska liten och består av sand, klappersten och klippor. Ovanför stranden finns en rätt stor parkering, en taverna och toaletter.  Eftersom stranden är så pass populär bör du vara här rätt tidigt om du ska få en plats.

Elli Beach

En av Rhodos stränder är Elli Beach alldeles intill Rhodos stad. Du kan alltså enkelt gå hit ifrån staden. Stranden är fullt organiserad med en rad hotell i närheten och är en schysst strand om du bor i Rhodos stad. Blandad småsten- och sandstrand.

Faliraki Beach

Faliraki Beach ligger cirka 16 kilometer söder om Rhodos stad. Stranden är en lång sandstrand med klart och fint vatten. Under högsäsong får du använda armbågarna för att hitta en plats för det här är en av de populäraste stränderna på Rhodos. Stranden är fullt organiserad med vattensporter och dykning som aktiviteter att prova på. Bakom stranden finns det flera tavernor och barer.

Fourni Beach

En annan av Rhodos stränder är Fourni Beach som ligger cirka 80 kilometer sydost om Rhodos stad. Under de få dagar jag var på Rhodos så blev denna stranden min favoritstrand.
Vid Fourni Beach finns bara ett fåtal solstolar och en food truck förser gästerna med dryck och mat. Det är en skön och avslappnads känsla här och sanden är förhållandevis finkornig.

För att ta sig till Fourni Beach behöver då åka en riktigt slingrig och emellanåt smal väg ned längs hela berget. helt klart värt det enligt mig.

Ixia

Ixia är en av de närmaste stränderna vid Rhodos stad och ligger fem kilometer västerut ifrån tätorten. Stranden består av småsten och är inte speciellt bred men vattnet är lika klart och fint som överallt annars på Rhodos. Stranden är organiserad med solstolar och parasoller att hyra. I Ixia finns tavernor, restauranger och barer.

Kalithea Beach

Kalithea ligger cirka sex kilometer sydost om Rhodos stad. Stranden är organiserad med solstolar och parasoller att hyra och det finns en rad vattensporter att prova på. Stranden är småstenig och vattnet är klart. Det finns även dykarklubb vid stranden.

Kamiros Beach

Kamiros Beach ligger nedanför den antika staden med samma namn. Den guldaktiga sandstranden är organiserad och har både solstolar och parasoller att hyra. Det finns en restaurang nere vid stranden men i området finns det flera att välja mellan.

Ladiko Beach

Ladiko Beach är en liten strand cirka 20 kilometer från Rhodos stad, alldeles intill Anthony Quinn Bay och Faliraki. Här finns fin sand och stenformationer. Ovanför stranden ligger en taverna och duschar.

Ladiko Beach kan snabbt bli full under högsäsong så passa på att åka hit tidigt för att få en plats. Solstolar och parasoller finns att hyra.

Lardos Beach

Lardos Beach ligger cirka 50 kilometer sydost om Rhodos stad vid orten Lardos. Stranden är blandad med småsten och fin sand och vattnet är klart. Lardos beach är delvis organiserad med solstolar och parasoller att hyra. Stranden ligger fint med grön vegetation på sluttningarna intill. I Lardos finns det gott om boenden och är en klassisk charterort.

Lindos Beach

Lindos Beach tillhör en av de mest populära stränderna på Rhodos och ligger precis nedanför Lindos med sitt unika Akropolis. Stranden är relativt långgrund och har både finns sand och klappersten. Här finns allehanda aktiviteter att prova på och en rad serviceinrättningar. I närheten finns även boende för den som vill bo på denna del av Rhodos, cirka 55 kilometer söder om Rhodos stad.

Pefki Beach

Pefki Beach ligger 53 kilometer sydost om Rhodos stad och är en av de stränder som det inte blir så fullt vid. Detta snarare på grund av avståndet till Rhodos stad än strandens kvalitet. Sanden är mjuk och fin och vattnet är klart. Stranden är organiserad med solstolar och parasoller och intill stranden finns alla tänkbara faciliteter.

Prassonissi Beach

Prassonissi Beach ligger på Rhodos sydspets cirka 85 kilometer från Rhodos stad och ett riktigt mecka för surfare och kitesurfare. Det blåser en hel del här med andra ord. Stranden är riktigt stor och på en del av stranden finns solstolar och parasoller att hyra, i övrigt breder sanden ut sig vitt och brett.

Intill stranden finns två tavernor som slåss om kunderna och en enorm parkering.

Rulla till toppen