Grekland

Dodekaneserna

Lipsi: Att göra/ sevärt

Lipsi stad

Det enda samhället på Lipsi är Lipsi stad som ligger i en naturlig bukt på sydvästkusten. Det är här färjorna och dagsutflyktsbåtarna lägger till, de stor i den yttre hamnen och de mindre längre in i viken. Kyrkan Agios Joannis är den centrala punkten kring vilken de små smala gränderna snirklar sig och bebyggelsen ligger tät. I hamnen sträcker en hamnpromenad ut sig med några tavernor och en ouzeria som kvällens samlingspunkt. I slutet av hamnen går en trappa upp mot centrum av Lipsi stad. På höger sida om trappen ligger en mysigt litet torg med stora skuggande träd och ett par tavernor. Även om Lipsi stad är en rätt liten by så bjuder den på flera platser där du kan njuta av god mat eller gott kaffe och bara låta lugnet infinna sig och låta ögonen vila på människorna som rör sig omkring dig.

Det finns ett litet hembygdsmuseum i Lipsi, intill torget, som har föremål från arkeologiska utgrävningar och från förlista fartyg utanför Lipsis kust.

Vandra

Lipsi är en bra ö att upptäcka genom vandring då den är så pass liten. Det finns dock inte så mycket skugga så kom ihåg att ta med mycket vatten under heta dagar. Du kan vandra mellan stränder, längs landsvägen eller på någon av de stigar som finns. Från Lipsi stad kan du till exempel vandra västerut mot stränderna Kampos och sedan vidare mot Elena (cirka 30 minuters gångväg).

En annan vandring kan vara till Kimissi och Ano Kimissi, en gammal klosterplats som idag består av två kapell. Börja på landsvägen mot Platys Gialos och gå förbi De fem martyrernas kyrka och sedan ner mot havet. Kimissi är ett intressant område med håligheter i berget runt omkring där munkarna gömde sig undan turkarna när de ockuperade ön förstörde klostret som en gång stod här. Om du går ner till Platys Gialos (cirka sex kilometer från Lipsi stad) och istället för att svänga ner söderut mot Kimissi fortsätter i nordvästlig riktning kommer du till slut fram till Moschatou efter ett par kilometer. Det finns ingen badstrand vid Moschatou men däremot ett litet kapell att beskåda.

Scroll to Top