Grekland


Dodekaneserna

Lipsi

Det är inte speciellt svårt att ta sig till Lipsi då det går både mindre båtar från öarna i närheten (Kalymnos, Kos, Leros, Samos) hit samt att färjan från Pireus gör ett stopp här.

Namn på grekiska

Λειψοί

Flygplats

nej

Färjor

Invånare

cirka 700

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22850

Om Lipsi

Lipsi är en av de minsta öarna i Dodekaneserna med cirka 17 kvadratkilometer relativt platt landskap. Den högsta punkten ligger på öns norra sida och mäter knappa 300 meter över havet. Lipsi är som sina grannar Marathi, Arki, Agathonissi en ö där lugn och ro råder. Där vandring, lata dagar och långa ljumna kvällar i solnedgången är de aktiviteterna som du sysselsätter dig mest med. Om du vill tillbringa din tid med att långsamt njuta och låta tiden gå är Lipsi ön för dig, men vill du ha mer fart och utbud så kanske en dagstur från Leros och Patmos till Lipsi passar bättre.

Lipsi har cirka 700 bofasta invånare vars sysselsättning finns inom turism, fiske och jordbruk. På Lispsi produceras bland annat vin, ost och honung.

Till skillnad mot några av de andra småöarna i Dodekaneserna är Lipsi en förhållandevis grön och frodig ö, framför allt i maj och juni när växtligheten står i blom. I landskapet står ovanligt många kyrkor och kapell, närmare bestämt cirka 30 stycken. Anledningen till det är att Lipsi under lång tid har ägts av klostret på Patmos med stark religiös tradition under ett par århundraden. Traditionen är även tydlig under senare delen av augusti då Madonnadagen firas och besökare från grannöarna och faktiskt hela världen kommer hit för att delta i festivalen och den vinfestival som pågår i tre dagar strax därefter. Det enda du betalar för är vinglaset, vinet är fritt.

Mer information om Lipsi hittar du i vänstermenyn.

Karta över Lipsi

Rulla till toppen