Grekland


Dodekaneserna

Kos

Till Kos kan du flyga till med flera av charterbolagen, antingen på en veckas charter eller genom att boka en flygstol. Norwegian flyger annars direkt till Kos med vissa turer som mellanlandar i Köpenhamn. Det går gott om färjor mellan öarna i Dodekaneserna och till Kykladerna. Under säsong går det även dagliga färjor ifrån Pireus på fastlandet.

Namn på grekiska

Κως

Flygplats

ja

Färjor

Invånare

cirka 34 000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22 420

Om Kos

Kos är Dodekanesernas näst största ö efter Rhodos med en yta av 290 kvadratkilometer och med 34 000 bofasta invånare. Kos ligger bara fyra kilometer ifrån det turkiska fastlandet och det är inga astronomiska avstånd till öarna Kalymnos eller Nisyros heller. Kos är ögruppens bördigaste ö och har begåvats med riktigt fina sandstränder. Förutom turismen är jordbruket och fisket de näringar som invånarna får sin försörjning ifrån. Kos är en långsträckt ö i läge sydväst-nordost och bjuder på både höga berg och låga gröna dalar. Kos högsta berg heter Dikaios och mäter närmare 850 meter över havet. Nordostkusten är mer bergig och klippig än sydvästkusten där de finaste sandstränderna ligger.

Många förknippar Kos med charter och glada ungdomar som vänder på dygnet och det stämmer väl till viss del men alkoholstinna ynglingar har i regel numera hittat andra öar att gå loss på. Självklart finns det ett schysst nattliv men det är lite mer ordnat än i början av 2000-talet. Flera charterbolag trafikerar Kos och en veckas charter hit är en god investering. För den som hellre vill plocka ihop sin egen resa kan antingen boka en flygstol med något av charterbolagen eller flyga direkt med Norwegian eller via Köpenhamn med samma bolag (2015).

Kos har som sagt var många riktigt fina sandstränder och på sydvästkusten ligger de på rad och bjuder in till många fina, lata timmar. En semester på Kos behöver dock inte bara spenderas på en solstol utan Kos har även en rad olika antika lämningar ända tillbaka till 3000-talet f.Kr. att besöka och fascineras av. Många av dem ligger i och ikring Kos stad men ytterligare reliker hittar du runt om på ön. Andra aktiviteter som är utmärkta att utöva på Kos är vandring, cykling och hästridning.

Mer information om Kos hittar du i vänstermenyn.

 

Karta över Kos

Rulla till toppen