Grekland


Dodekaneserna

Kassos

Du kan resa till Kassos med inrikesflyg från Rhodos, Karpathos (endast 15 minuter) eller Kreta men det går också färjor från öarna hit. Hamnen i Fry kan vara ganska utsatt vid dåligt väder så att färjorna inte kan lägga till så ha koll på väderleken när det börjar bli dags att lämna ön. Om du kommer från Karpathos är det en yacht med rader av sittplatser som åker till Kassos. Fråga var i hamnen på Karpathos den avgår när du köper din biljett.

Namn på grekiska

Κάσος

Flygplats

ja, endast inrikesflyg

Färjor

Invånare

cirka 1000

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22450

Om Kassos

”Framför mig tornar de grå och ockraröda bergen upp sig med lodräta skåror som om de genom århundraden vore karvade av någons verktyg. Det växer i princip ingenting på bergssluttningarna utan de prydligt planterade olivträden radar upp sig först nere i dalgången tillsammans med några trötta fikonträd. Långt bort skäller en hund och en tupp galer lösryckt. På ett par ställen utmed bergssluttningarna ligger kluster av vita hus och vittnar om små byar avknoppade ifrån huvudorten Frý. Jag har klivit i land på Kasos (Kassos), kommit fram till boendet, kokat mig en kopp kaffe och slagit mig ner ute på balkongen. En magisk känsla har infunnit sig. Mitt greklandshjärta slår ett extra slag i minuten och jag kan inte riktigt se mig mätt på omgivningarna. Inte för att det är den mest pittoreska vyn utan för att det är just det här som är mitt Grekland. Kargt, kärvt och med en grundläggande tystnad som då och då bryts av djurens läten.” (Markus Olsson)

Kassos ligger mellan Karpathos och Kreta i Egeisk havet och är en torr och karg ö utan tillgång på eget sötvatten. Kassos består av närmare 70 kvadratkilometer kalksten och mäter med sin högsta punkt, berget Prionas, 550 meter över havet. Den enda egentliga plana ytan på Kassos är öns nordvästra sida där samhällena ligger inklusive huvudorten Fry (Fri).

Väderkvarn nära Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Idag bor cirka 1000 bofasta invånare på Kassos medan det på 1800-talet bodde så många som 12 000 personer innan turkarna ödelade ön under det grekiska frihetskriget. I början av 1900-talet återbefolkades Kassos med närmare 8000 personer men när italienarna ockuperade ön minskade åter befolkningen och de emigrerade till både Egypten, det grekiska fastlandet och USA.

Invånarna försörjer sig förutom på turismen på fiske och jordbruk.

Småbåtshamnen i Fry, Kassos. (Foto: Markus Olsson)

Kassos besöks inte i lika stor grad av turister som grannöarna Karpathos och Kreta och det grekiska vardagslivet är därmed mer påtagligt här. På Kassos råder ett skönt lugn med ganska liten motortrafik. Till Kassos åker du inte för strändernas skull utan för lugnet, det vänliga bemötandet och det typiskt grekiska. Landskapet är kargt och bergigt och överallt finns stenmurar som skiljelinjer och som stöd för terrasseringar.

Mer information om Kassos hittar du i vänstermenyn.Karta över Kassos


Rulla till toppen