GREKLAND - DODEKANESERNA

Karpathos

Du kan ta dig direkt till Karpathos med något av charterbolagen i Sverige. Väljer du att flyga reguljärt till Aten kan du få tag på prisvärda biljetter på inrikesflyget om du är ute i god tid. Färjor går från till exempel både Rhodos och Kreta om du vill öluffa dig dit men det går också färjor ett par gånger i veckan från Pireus. En nätt tur på cirka 19 timmar.
Namn på grekiska
Κάρπαθος
Flygplats
Ja
Tid
CET +1h
Invånare
cirka 6000
Riktnummer
22450

”Det är nu ett par dagar sedan jag landade på Karpathos flygplats efter en färd som mer eller mindre påminde om en karuselltur. Ni vet en sådan där karusell med färgglada flygplan vars hävarmar åker upp och ner samtidigt som de sakta gå runt i en cirkel. Ur betraktarens ögon lite lätt trist men för det lilla barnets upplevelse en hisnande flygtur. Jag kände mig som en liten klimp på nytt kan man väl säga.

Lätt vinglig fångade jag snabbt upp min ryggsäck på det blanka bagagebandet och tog första bästa taxi till Karpathos stad, Pigadia. Utanför taxifönstret passerade den ena bukten efter den andra förbi med vatten i samma kulör som en vicks blå och ur bilstereon strömmade covers i reggaetakt på hög volym. Vid ett första intryck en total kulturkrock, efter två tvära kurvor ett antal hundra meter ovanför havet en yttring för stämning och känsla här på Karpathos. Vacation. Taxichaufförens mörka raspiga stämma ställde ingen fråga utan skorrade enbart fram ett konstaterande. Jag nickade.

Efter cirka 20 minuter i reggearus var jag framme vid boendet, Regina Studios & Hotel, som ligger en bit upp för sluttningen med utsikt över bukten, elledningar och ofärdiga hus. Rummet är en studie i lavendelblått, rosa och lila och en och annan orange-grön blomma som pryder kaklet i badrummet. De greklandsblå fönsterkarmarna visade sig vara relativt nymålade för mina fingrar antog samma nyans när jag försökte öppna skjutdörren till balkongen. Det gick inte att tvätta bort färgen utan nu går jag omkring här med två blå fingrar och känner mig lite extra grekisk.” (Markus Olsson)

Karpathos ligger, grovt sett, mellan Kreta och Rhodos och tillhör ögruppen Dodekaneserna där hon är den näst största ön med sina 325 kvadratkilometer. Drygt 6 000 bofasta njuter av denna fantastiska avlånga ö året runt samtidigt som antalet invånare stiger kraftigt under sommaren då både turister och utvandrande karpathosbor njuter av byar, stränder och naturen.

Karpathos landskap är dramatiskt med skarpt sluttande berg, skogar, byar som klättrar längs sluttningarna och stränder med både mjuk, len sand och runda klapperstenar. Kanske är det just det som lockar så många turister att återvända hit år efter år för återvändare finns det gott om. På nästan varje taverna hör du samtal från de som vänder tillbaka när vår går mot sommar. Och det är lätt att förstå. Karpathos är en otroligt vacker ö med variationsrikedom och en befolkning som är både gästvänliga och samtidigt håller på sin stolta tradition.

Flera charterarrangörer har tagit i hand med Karpathos men som öluffare finns det även gott om boenden och möjligheter att antingen fortsätt sin luffarrutt öster eller väster ut.

Mer information om Karpathos hittar du i vänstermenyn.

Karta över Karpathos

Boende

Det finns gott om boende på Karpathos. Dels har du de olika chartermålen dels har du Karpathos huvudby Pigadia som har ett stort utbud. Var du vill bo på Karpathos beror lite på vilket utbud du önskar och i vilken miljö du vill bo.

Pigadia är en relativt modern grekisk stad med ett bra utbud av restauranger, barer och till viss del butiker. Arkitekturen är blandad och består till stor del av moderna betonghus. Byarna i bergen och längs kusten går bebyggelsen mer åt vitkalkade eller ljust färgade,både moderna och äldre, hus.

Boenden finns bland annat i Lefkos, Finiki och Arkasa på västkusten eller i Afiartis, Lakki och Pigadia på östkusten. Det finns även boende på norra Karpathos ibland annat Diafani och Olympos.

Boende via booking.com



Booking.com

Sevärdheter

Vad som finns att göra och att se (sevärdheter) på Karpathos är betydligt mer än vad som presenteras här men nedan får du ett axplock på sådant jag själv eller andra har upplevt på Karpathos

FINIKI

Finiki är en liten oas på Karpathos västkust. Här ligger ett par tavernor vid vattenbrynet och om du gillar fiskrätter så är det här du ska njuta av det. Finiki är en liten fiskeby och på dagtid ligger flera små fiskebåtar och guppar i bukten. Fisken som fångas serveras sedan med fantastiska tillbehör på de olika tavernorna.

Monument i Fikini, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Minnesmärket som står intill vattenbrynet är tillägnat de fem fiskare som i sin öppnabåt tog sig ända till Alexandria i Egypten för att lämna ett meddelande till grekiska exilregeringen att de italienska ockupanterna fördrivits från Karpathos 1944. När fiskarna kom tillbaka hade de med sig ett par allierade fartyg och Karpathos kunde förkunnas som en befriad ö.

Taverna i Fikini, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Finiki har även en liten strand med solstolar och parasoller och sanden är riktigt fin. Finiki erbjuder alltså både lugn, bad och god mat.

OLYMPOS

Olympos är en av Karpathos största sevärdheter enligt mig. Det är en liten by som ligger 230 meter över havet på Karpathos västra kust. Olympos är uppbyggd på bergssluttningen som vetter in mot land för att skyddas mot illvilliga sjöfarare och onda krigsherrar. Byn har anor ända från 700-talet och anses bland flertalet greker vara en av de bäst välbevarade bergsbyarna i Grekland.

Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

I Olympos kan du framför allt lägga tid på att strosa i gränderna, äta gott och inhandla gediget hantverk som många av invånarna livnär sig på att tillverka. Det är allt ifrån textilier till keramik och läderhantverk. Om du, liksom jag, gillar att handla lokala råvaror så finns det även en bra butik för detta ändamål här.

Matlagning i Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Båttur från Pigadia till Diafani, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns tre sätt att ta sig till Olympos:

  1. Du kan hyra ett fordon och ta dig via de slingriga bergsvägarna dit. Väl framme finns det en relativt stor parkering som ligger precis i utkanten av byn. Personligen så skulle jag ta vägen på Karpathos östra sida som är mer rak och lite mer bred, i alla fall till en början.
  2. Under säsong går lokalbussar från Pigadia till Olympos men kolla även upp bussarna från just där du är. Busstationen i Pigadia ligger en bit ovanför kustremsan, mitt emot Supermarket Gergatsoulis.
  3. Du kan även ta en båttur från Pigadia till den lilla kustbyn Diafani. Från Diafani går det sedan en chartrad buss upp till Olympos. Jag valde just detta sätt att resa då bussarna till Olympos ännu inte hade börjat gå för säsongen. En stillsam och trevlig segeltur längs ostkusten som tog knappt två timmar enkel väg. Att välja just det här sättet att resa till Olympos innebär en heldagstur.

PIGADIA

Pigadia, eller helt enkelt Karpathos som de flesta öborna säger, är Karpathos huvudby och inhyser knappt hälften öns 6000 invånare. Inne i virrvarret av gränder finns en liten gränd tillägnad Olof Palme men med den charmiga felstavning Ulof Palme.

Vid ett första intryck så tyckte jag nog att Pigadia var en ganska anspråkslös stad men ju längre jag befann mig där desto mer föll jag för den lilla staden i all sin enkelhet. Det finns ett gott utbud av restauranger, kaféer samt barer och hamnpromenaden är ett enda stort sorl, dofter av olika maträtter och klirrande porslin. Arkitekturen lämnar dock inga större intryck och det är en modern liten grekisk stad som erbjuder det som behövs för en skön semester.

Pigadia, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Pigadia är långt ifrån den bästa på Karpathos. Den är nästan fyra kilometer lång och består av både av sand och klappersten. Nedanför hotellkomplexen är stranden organiserad med solstolar och parasoller men man kan också gå förbi dessa anrättningar längs med stranden och vila under pinjeträden lite längre bort ifrån Pigadia sett.

Stranden i Pigadia, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

SPOA

Spoa är en liten bergsby som ligger cirka 20 kilometer norr om Pigadia. Spoa är en perfekt liten avstickare om du åker bil eller vespa till Olympos på Karpathos östra sida. Spoa är en nätt by utan biltrafik. Gränderna är helt enkelt för trånga för det. Vid infarten till byn ligger en taverna där åldermännen samlas på eftermiddagarna för att prata om och lösa allehanda problem. Det som i första hand slog mig när jag kom till Spoa var den totala tystnaden. Det vara bara vindens sus i husknutarna som hörde och en och annan byggarbetare som hamrade i betongen. Njutbart.

Gata i Spoa, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

STRÄNDER

En av Karpathos stora fördelar är de variationsrika och vackra stränderna som ligger runt ön. Jag tror att alla typer av stränder finns, allt ifrån klippor, klappersten till fin, mjuk, vit sand med nästan grönaktigt vatten eller Vicks-blå-färgat vatten. När du är på Karpathos tycker jag att du ska ta dig runt ön på valfritt åkdon för att kunna njuta av hennes variationsrika utbud av njutningsbara stränder.

VANDRING

Karpathos är en utmärkt ö att vandra på och erbjuder flera märkta leder men det finns även många gamla åsnestigar du kan ge dig ut på. Det är framför allt Karpathos norra del som är det riktiga vandringsmeckat och det finns fina leder mellan de olika byarna. Köp en karta på plats och fråga efter en som har vandringslederna markerade så är det bara att börja planera rutterna.

Om du bor i Pigadia kan jag rekommendera att vandra upp på berget ovanför staden, gå över krönet och ta en paus vid kyrkan Larniotissa och njuta av den fantastiska utsikten innan du vandrar nedåt igen

Restauranger/uteställen

Ja, brist på matställen finns det inte på Karpathos men några av de mindre orterna har också ett mindre utbud men du kan räkna med ett par tavernor i alla fall. Störst utbud finns det i Karpathos stad, Pigadia, där merparten ligger längs hamnpromenaden men även på parallellgatan ett kvarter upp från vattnet. I Pigadia finns också det som närmast kan kallas uteliv för den som vill göra något mer än njuta av maten på en restaurang.

I fiskebyn Fikini kan du med gott samvete lägga en slant på att njuta av en fiskrätt på en av tavernorna intill vattnet.

Stränder

Karpathos är verkligen ett paradis för oss som gillar stränder. Här finns allt ifrån klippstränder, klapperstenstränder och fina sandstränder. Det är helt klart värt att ta en rundtur runt Karpathos och uppräcka de olika stränderna. Trots att jag valde att stanna längre på Karpathos än planerat så hade jag inte möjlighet att besöka alla öns stränder men här är de som jag passade på att njuta vid.

AMOOPI BEACH

Ett par riktigt fina stränder hittar du på östkusten intill byn Lakki, knappt en mil ifrån Karpathos stad- Pigadia. Det tog mig drygt en timme för mina skosulor att lämna kortvariga fotavtryck på grusvägarna över bergskammen till stränderna som ligger där.

I området finns det en del charterboenden som i regel går under namnet Amopi hos charterbolagen. Amoopi kan knappast kallas by utan består i princip av några hotell, tavernor och fantastiska stränder. Jag kan tänka mig att man åker hit för att få en avkopplande semester utan distraktion men det är å andra sidan inte långt till Pigadia om annan förströelse skulle behövas.

APELLA BEACH

Apella Beach på Karpathos är en av de absolut vackraste stränderna i Grekland jag någonsin har varit vid. Vattnet skiftar i turkost och grönt och är så där alldeles otroligt klart att du kan se ned till botten oavsett hur djupt det än blir. Sanden är en blandning av klappersten och grov, vit sand som ger en magisk kontrast mot det färgrika vattnet.

Nere vid stranden finns det parasoller och solstolar att nyttja och på sluttingen snett ovanför ligger en taverna att förfriska sig vid. Det är alltså lätt att spendera en hel dag på Apella Beach då du har tillgång till både skugga och läskande drycker.

Att ta sig till Apella Beach är ett äventyr för sig och om du väljer att ta dig dit landsvägen så åker du via de snirkliga och ibland alldeles för smala bergsvägarna. Den sista biten ner till stranden kräver sin chaufför men ansträngningen är helt klart värd när du väl kommer fram. Om du hellre tar en mer horisontell väg till Apella Beach kan du ta en badbåt ifrån Pigadia. Båten avgår nere i hamnen och det är en av båtarna som ser ut som en gammal skuta som tar dig till de olika stränderna på ostkusten.

DIAFANI


Diafani på Karpathos nordostkust är en sömning liten charmig by som vaknar upp och sträcker på sig när båtarna med Olymposresenärer lägger till vid den lilla betongpiren. Stranden som sträcker ut sig på båda sidor om piren består av grå klappersten och här bör nog badskor användas och om det inte finns några lediga solstolar så är det en fördel att ta med sin egen stol eller dyna.

Det finns ett par tavernor bakom stranden där du kan njuta av både mat och dryck samt välbehövlig skugga under stekheta dagar.

LEFKOS

Lefkos är en utav charterorterna på Karpathos med rader av boende längs kusten men ändå utan de stora charterkomplexen vilket gör ”byn” till lagom grekiskt charmig ändå. Här finns det gott om olika tavernor att njuta av mat och dryck vid. Stränderna vid Lefkos är organiserade med oorganiserade delar för den som inte vill nyttja solstol och parasoll.

Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

PERA AMMOS BEACH

Pera Ammos Beach är en av stränderna som ligger nedanför Lakki och är en organiserad strand med både serveringar, solstolar och parasoller. Sanden är mjuk och fin och den lilla bukten skapar en mysig och trygg inramning. Ute på udden ligger ett vitt kapell med himmelsblått tak och under pinjeträdens skugga kan du vila på en gammal väderbiten träbänk.

PIGADIA BEACH

Stranden i Pigadia är nästan fyra kilometer lång och består till största delen av sand medan det finns även lite stenigare områden. Ju längre bort från Pigadia du går på stranden desto färre solstolar och parasoller tar upp ytan men det finns pinjeträd som skänker skugga. Flera av de stora hotellen har serveringar och solstolsuthyrning på stranden.

VOTSALAKIA BEACH

En annan strand som ligger nedanför Lakki är Votsalakia Beach som har lite grövre sand än sina systrar strax intill. Stranden är inte särskilt djup då några meters markhöjning skapar en skyddande vägg precis bakom solsängarna. Här är det matat med solstolar och parasoller men det går säkert att lägga ut sin handduk mellan raderna eller längs kanten.