Grekland

Dodekaneserna

Karpathos: Stränder

Karpathos är verkligen ett paradis för oss som gillar stränder. Här finns allt ifrån klippstränder, klapperstenstränder och fina sandstränder. Det är helt klart värt att ta en rundtur runt Karpathos och uppräcka de olika stränderna. Trots att jag valde att stanna längre på Karpathos än planerat så hade jag inte möjlighet att besöka alla öns stränder men här är de som jag passade på att njuta vid.

Amoopi Beach

Ett par riktigt fina stränder hittar du på östkusten intill byn Lakki, knappt en mil ifrån Karpathos stad- Pigadia. Det tog mig drygt en timme för mina skosulor att lämna kortvariga fotavtryck på grusvägarna över bergskammen till stränderna som ligger där.

I området finns det en del charterboenden som i regel går under namnet Amopi hos charterbolagen. Amoopi kan knappast kallas by utan består i princip av några hotell, tavernor och fantastiska stränder. Jag kan tänka mig att man åker hit för att få en avkopplande semester utan distraktion men det är å andra sidan inte långt till Pigadia om annan förströelse skulle behövas.

Apella Beach

Apella Beach på Karpathos är en av de absolut vackraste stränderna i Grekland jag någonsin har varit vid. Vattnet skiftar i turkost och grönt och är så där alldeles otroligt klart att du kan se ned till botten oavsett hur djupt det än blir. Sanden är en blandning av klappersten och grov, vit sand som ger en magisk kontrast mot det färgrika vattnet.

Nere vid stranden finns det parasoller och solstolar att nyttja och på sluttingen snett ovanför ligger en taverna att förfriska sig vid. Det är alltså lätt att spendera en hel dag på Apella Beach då du har tillgång till både skugga och läskande drycker.

Att ta sig till Apella Beach är ett äventyr för sig och om du väljer att ta dig dit landsvägen så åker du via de snirkliga och ibland alldeles för smala bergsvägarna. Den sista biten ner till stranden kräver sin chaufför men ansträngningen är helt klart värd när du väl kommer fram. Om du hellre tar en mer horisontell väg till Apella Beach kan du ta en badbåt ifrån Pigadia. Båten avgår nere i hamnen och det är en av båtarna som ser ut som en gammal skuta som tar dig till de olika stränderna på ostkusten.

Diafani

Diafani på Karpathos nordostkust är en sömning liten charmig by som vaknar upp och sträcker på sig när båtarna med Olymposresenärer lägger till vid den lilla betongpiren. Stranden som sträcker ut sig på båda sidor om piren består av grå klappersten och här bör nog badskor användas och om det inte finns några lediga solstolar så är det en fördel att ta med sin egen stol eller dyna.

Det finns ett par tavernor bakom stranden där du kan njuta av både mat och dryck samt välbehövlig skugga under stekheta dagar.

Lefkos

Lefkos är en utav charterorterna på Karpathos med rader av boende längs kusten men ändå utan de stora charterkomplexen vilket gör ”byn” till lagom grekiskt charmig ändå. Här finns det gott om olika tavernor att njuta av mat och dryck vid. Stränderna vid Lefkos är organiserade med oorganiserade delar för den som inte vill nyttja solstol och parasoll.

Strand vid Lefkos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Pera Ammos Beach

Pera Ammos Beach är en av stränderna som ligger nedanför Lakki och är en organiserad strand med både serveringar, solstolar och parasoller. Sanden är mjuk och fin och den lilla bukten skapar en mysig och trygg inramning. Ute på udden ligger ett vitt kapell med himmelsblått tak och under pinjeträdens skugga kan du vila på en gammal väderbiten träbänk.

Pigadia beach

Stranden i Pigadia är nästan fyra kilometer lång och består till största delen av sand medan det finns även lite stenigare områden. Ju längre bort från Pigadia du går på stranden desto färre solstolar och parasoller tar upp ytan men det finns pinjeträd som skänker skugga. Flera av de stora hotellen har serveringar och solstolsuthyrning på stranden.

Votsalakia Beach

En annan strand som ligger nedanför Lakki är Votsalakia Beach som har lite grövre sand än sina systrar strax intill. Stranden är inte särskilt djup då några meters markhöjning skapar en skyddande vägg precis bakom solsängarna. Här är det matat med solstolar och parasoller men det går säkert att lägga ut sin handduk mellan raderna eller längs kanten.

Rulla till toppen