Grekland

Dodekaneserna

Karpathos: Att göra/ sevärt

Vad som finns att göra och att se (sevärdheter) på Karpathos är betydligt mer än vad som presenteras här men nedan får du ett axplock på sådant jag själv eller andra har upplevt på Karpathos

Finiki

Finiki är en liten oas på Karpathos västkust. Här ligger ett par tavernor vid vattenbrynet och om du gillar fiskrätter så är det här du ska njuta av det. Finiki är en liten fiskeby och på dagtid ligger flera små fiskebåtar och guppar i bukten. Fisken som fångas serveras sedan med fantastiska tillbehör på de olika tavernorna.

Monument i Fikini, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Minnesmärket som står intill vattenbrynet är tillägnat de fem fiskare som i sin öppnabåt tog sig ända till Alexandria i Egypten för att lämna ett meddelande till grekiska exilregeringen att de italienska ockupanterna fördrivits från Karpathos 1944. När fiskarna kom tillbaka hade de med sig ett par allierade fartyg och Karpathos kunde förkunnas som en befriad ö.

Taverna i Fikini, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Finiki har även en liten strand med solstolar och parasoller och sanden är riktigt fin. Finiki erbjuder alltså både lugn, bad och god mat.

Olympos

Olympos är en av Karpathos största sevärdheter enligt mig. Det är en liten by som ligger 230 meter över havet på Karpathos västra kust. Olympos är uppbyggd på bergssluttningen som vetter in mot land för att skyddas mot illvilliga sjöfarare och onda krigsherrar. Byn har anor ända från 700-talet och anses bland flertalet greker vara en av de bäst välbevarade bergsbyarna i Grekland.

Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

I Olympos kan du framför allt lägga tid på att strosa i gränderna, äta gott och inhandla gediget hantverk som många av invånarna livnär sig på att tillverka. Det är allt ifrån textilier till keramik och läderhantverk. Om du, liksom jag, gillar att handla lokala råvaror så finns det även en bra butik för detta ändamål här.

Matlagning i Olympos, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)
Båttur från Pigadia till Diafani, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Det finns tre sätt att ta sig till Olympos:

  1. Du kan hyra ett fordon och ta dig via de slingriga bergsvägarna dit. Väl framme finns det en relativt stor parkering som ligger precis i utkanten av byn. Personligen så skulle jag ta vägen på Karpathos östra sida som är mer rak och lite mer bred, i alla fall till en början.
  2. Under säsong går lokalbussar från Pigadia till Olympos men kolla även upp bussarna från just där du är. Busstationen i Pigadia ligger en bit ovanför kustremsan, mitt emot Supermarket Gergatsoulis.
  3. Du kan även ta en båttur från Pigadia till den lilla kustbyn Diafani. Från Diafani går det sedan en chartrad buss upp till Olympos. Jag valde just detta sätt att resa då bussarna till Olympos ännu inte hade börjat gå för säsongen. En stillsam och trevlig segeltur längs ostkusten som tog knappt två timmar enkel väg. Att välja just det här sättet att resa till Olympos innebär en heldagstur.

Pigadia

Pigadia, eller helt enkelt Karpathos som de flesta öborna säger, är Karpathos huvudby och inhyser knappt hälften öns 6000 invånare. Inne i virrvarret av gränder finns en liten gränd tillägnad Olof Palme men med den charmiga felstavning Ulof Palme.

Vid ett första intryck så tyckte jag nog att Pigadia var en ganska anspråkslös stad men ju längre jag befann mig där desto mer föll jag för den lilla staden i all sin enkelhet. Det finns ett gott utbud av restauranger, kaféer samt barer och hamnpromenaden är ett enda stort sorl, dofter av olika maträtter och klirrande porslin. Arkitekturen lämnar dock inga större intryck och det är en modern liten grekisk stad som erbjuder det som behövs för en skön semester.

Pigadia, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Pigadia är långt ifrån den bästa på Karpathos. Den är nästan fyra kilometer lång och består av både av sand och klappersten. Nedanför hotellkomplexen är stranden organiserad med solstolar och parasoller men man kan också gå förbi dessa anrättningar längs med stranden och vila under pinjeträden lite längre bort ifrån Pigadia sett.

Stranden i Pigadia, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Spoa

Spoa är en liten bergsby som ligger cirka 20 kilometer norr om Pigadia. Spoa är en perfekt liten avstickare om du åker bil eller vespa till Olympos på Karpathos östra sida. Spoa är en nätt by utan biltrafik. Gränderna är helt enkelt för trånga för det. Vid infarten till byn ligger en taverna där åldermännen samlas på eftermiddagarna för att prata om och lösa allehanda problem. Det som i första hand slog mig när jag kom till Spoa var den totala tystnaden. Det vara bara vindens sus i husknutarna som hörde och en och annan byggarbetare som hamrade i betongen. Njutbart.

Gata i Spoa, Karpathos. (Foto: Markus Olsson)

Stränder

En av Karpathos stora fördelar är de variationsrika och vackra stränderna som ligger runt ön. Jag tror att alla typer av stränder finns, allt ifrån klippor, klappersten till fin, mjuk, vit sand med nästan grönaktigt vatten eller Vicks-blå-färgat vatten. När du är på Karpathos tycker jag att du ska ta dig runt ön på valfritt åkdon för att kunna njuta av hennes variationsrika utbud av njutningsbara stränder. Läs mer om stränderna under rubriken Stränder i vänstermenyn.

Vandring

Karpathos är en utmärkt ö att vandra på och erbjuder flera märkta leder men det finns även många gamla åsnestigar du kan ge dig ut på. Det är framför allt Karpathos norra del som är det riktiga vandringsmeckat och det finns fina leder mellan de olika byarna. Köp en karta på plats och fråga efter en som har vandringslederna markerade så är det bara att börja planera rutterna.

Om du bor i Pigadia kan jag rekommendera att vandra upp på berget ovanför staden, gå över krönet och ta en paus vid kyrkan Larniotissa och njuta av den fantastiska utsikten innan du vandrar nedåt igen

Rulla till toppen