Grekland

Dodekaneserna

Chalki: Att göra/ sevärt

Chorio

Chalkis gamla huvudort, Chorio, ligger ett par kilometer upp på berget och är numera helt övergiven. Det tar cirka 35 minuter att gå upp hit från Emborio. När tvättsvampsfisket blomstrade bodde fiskarna här uppe men numera finns bara ruiner av husen kvar förutom ett par renoverade hus. För oss som tycker om återstoder av gamla samhällen är det en trevlig tur upp till Chorio för att låta fantasin flöda kring hur det en gång kan ha varit. Ovanför Chorio ligger återstoderna av Johanniterriddarnas borg med en fantastisk utsikt över havet. Under högsäsong går en liten buss mellan Emborio och Choria.

Emborio

Huvudorten på Chalki, Emborio, ligger som en hästsko runt bukten som skapar stadens kustlinje.
Emborio är en fin stad strävande upp för sluttningen med gator som löper parallellt med hamnen. Husen är byggda i neoklassisk stil i pastellfärgad natursten och stadens siluett utgörs bland annat av ett klocktorn som är en gåva av Halki föreningen i Florida. Hamnpromenaden i Emborio är den delen av staden som det är mest rörelse vid. Här ligger tavernor, kaféer, restauranger och affärer. Allt speglar sig vackert i havet intill och i solnedgången skimrar husen i svagt rosa. Det är lätt att trivas i Emborio och framför allt kring hamnen.

Det finns även ett litet museum i Emborio som bland annat inhyser antika biblar och ikoner. Museet ligger vid kyrkan Agios Nikolaus.

Vandra

Chalki har i princip ingen motortrafik och är en bra ö att vandra på. Vandringarna kan ske mellan de olika stränderna eller till till exempel klostret Agios Ioannis cirka nio kilometer från Emborio. Vandringen går genom de karga bergsvägarna med en otrolig utsikt över havet men utan någon större möjlighet till skugga så tänk på att ta med gott om vatten. Vandringen till Agios Ioannis tar drygt två timmar enkel väg men det anordnas även bussturer hit om du inte vill vandra. Klostret är inte i bruk men sköts av en vaktmästare som även säljer drycker till besökarna. Det ska även kunna gå att övernätta i klostret.

Rulla till toppen