Grekland


Fastlandet

Skidåkning

Om Skidåkning

Många av oss förknippar väl Grekland i första hand med sommarvärme, sandstränder med bländande vit sand och turkosblått vatten samt lata dagar på en solstol intill vågornas skvalp. Eller så förknippar vi det med härlig vandring på natursköna leder och gamla åsnestigar, segling eller bergsklättring. Men det kanske inte är så många som tänker på utförsåkning och vinterlandskap när det kommer till Grekland. Men det finns.

Jag har själv inte någon erfarenhet av att ”pumpa puder” men det är klart att någon gång kommer jag ta med mig skidorna ner för att testa detta. Jag är ingen avancerad utförsåkare och nöjer mig i regler med de svenska Sälenfjällen och har ingen erfarenhet av Alpernas långa pister. De grekiska backarna håller inte samma hisnande höjd och längd som de i Alperna men erbjuder säkerligen en annan skidåkning än den här hemma. Vem skulle till exempel inte vilja stå på toppen av en skidbacke och samtidigt blicka ut mot det Egeiska havet?

Här hittar ni tio olika skidorter i Grekland med pister för både den erfarne och den som inte har åkt så mycket tidigare.

1. Parnassos

Många anser att Parnassos är den bästa skidorten i Grekland där den ligger på sluttningarna av berget Parnassos. Parnassos kan enkelt nås från Aten på mindre än två timmar med bil vilket gör den till en av de närmaste skidorterna i fall du flyger till Aten. Närheten till Aten kan göra att Parnassos lockar mängder av skidåkare på helger och under ledigheter så var beredd på lite högre priser och kö till liften periodvis.

2. Kalavrita

Kalavrita,Greklands näst största skidanläggning, ligger i Peloponnesos, på berget Helmos, med sina 12 nedfarter i olika svårighetsgrader. Kalavrita ligger cirka 250 kilometer sydväst om Aten och har gott om boende du hittar via till exempel på booking.com.

3. Elatochori Ski Center, Olympus

Skidcentret Elatochori ligger på norra sluttningarna av berget Olympus, den delen som heter Pieriabergen. Elatochori har 10 nedfarter i olika svårighetsgrad. Elatochori ligger cirka 300 kilometer norr om Aten och 150 kilometer söder om Thessaloniki.

4. Pisoderi

Pisoderi är en skidort på berget Verno i västra Makedonien (norra Grekland- icke att förväxla med landet Makedonien) och erbjuder en av de mest utmanande skidbackarna i Grekland, Oxia, som är drygt två kilometer lång. Totalt finns 15 stycken nedfarter av olika svårighetsgrad. Pisoderi ligger cirka 180 kilometer väster om Thessaloniki.

5. Vasilitsa

Vasilitsa har de bästa snowboardbackarna i Grekland och ligger mitt i Pindosbergen i västra Makedonien. Anläggningen ligger cirka 200 kilometer sydväst om Thessaloniki och har totalt 17 nedfarter av varierande svårighetsgrad.

6. Pelion Ski Resort

Pelion ligger nära staden Volos, ungefär mellan Aten och Thessaloniki, relativt nära ostkusten med utsikt över det Egeiska havet. Totalt finns fem nedfarter för både nybörjare och för de mer erfarna. Pelion ligger cirka 346 kilometer norr om Aten.

7. Kaimaktsalan Ski Resort

Kaimaktsalan ligger vid den nordöstra sidan av berget Voras (Greklands tredje högsta berg) i centrala Makedonien och har 14 nedfarter med en total längd på 15 kilometer. Kaimaktsalan ligger cirka 140 kilometer väster om Thessaloniki.

8. Tria Pente Pigadia

På sluttningarna av berget Vermion ligger Tria Pente Pgadia. Det ligger cirka 550 kilometer norr om Aten och cirka 96 kilometer väster om Thessaloniki, nära området Naoussa. Området har inte mer än en handfull nedfarter men har plats för cirka 1000 övernattande gäster.

9. Seli

En annan skidort vid berget Vermion är Seli med totalt 18 nedfarter. Seli ligger 520 kilometer norr om Aten och mindre än 100 kilometer väster om Thessaloniki.

10. Metsovo Ski Center

Metsovo Ski Center ligger vid berget Pindos och består egentligen av tre mindre anläggningar; Politsies, Karakoli och Zygos. Mestosvo ligger cirka 490 kilometer nordväst om Aten, cirka 217 kilometer sydväst om Thessaloniki och 54 kilometer nordost om Ioannina.

Rulla till toppen