Grekland

Fastlandet

Ioannina: Att göra/ sevärt

En av Ioanninas stora fördelar är att du kan strosa omkring och hitta nya mysiga smågator och gränder att njuta av. Det finns bra shopping, sköna tavernor, kaféer och barer att spendera tid vid.

Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Inte långt från ioannina finns en rad charmiga bergsbyar som du når med kollektivtrafiken. Personligen har jag kvar att besöka dessa byar på min bucket list. Nedan ges några tips på saker att göra och vad som är sevärt i Ioannina.

Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Dodona

Cirka 25 minuters bilfärd från Ioannina ligger en av de mest mäktiga arkeologiska platserna i Grekland, Dodona, med sin storslagna amfiteater, sin myt om oraklet och det praktfulla heliga trädet. Platsen har en storhet och en slags ödmjukhet inför sitt berättigande. Jag blev märkbart berörd när jag vandrade på området och vindens sus skapade ett svagt ljud bland de färgrika höstlöven. Enligt legenden gav ljust lövens ljud svar på frågorna som ställdes av utvalda präster till oraklet vid Dodona.

Teatern i Dodona. (Foto: Markus Olsson)

Amfiteatern vid Dodona byggdes i stor skala med närmare 17 500 platser för att matcha kung Pyrrhus rikliga ambitioner. Teatern skulle vara tillräckligt stort för att rymma riktigt stora folkmassor eftersom både helgedomen och de idrottsliga spelen intill var välkända i det dåvarande riket.

eatern fick över tid en annan betydelse där den största förändringen troligtvis skedde under kejsarens Augustus tid. Då omvandlades teaterns orkester från en plats för teaterstycken till en arena för vilda djurslagsmål.

Runt år 130 började Dodona sakta förfalla och teatern övergavs i århundraden. I mitten av 1900-talet såg teaterns säten mer ut som stenar utspridda på sluttningarna med orkestern och scenen begravda under jord. Utgrävningar, studier och nyligen gjorda bevarande- och restaurationsarbeten har dock återställt teatern både till form och kapacitet för att ta emot åskådare och föreställningar ännu en gång.

Ioannina ö

En tur till ön i sjön Pamvotida är ett måste när du är i Ioannina. Med en båtresa på cirka 15 minuter når du en förtrollande plats långt bortom stadens lärm och myller. För två Euro enkel resa får du dessutom njuta av det vackra landskap som omger Ioannina och båtresan ger dig även utsikt över Ali Pasha-moskén i slottets citadell och Ioanninas siluett vid Pamvotidas västra strand.

Ett besök på ön ger en märklig känsla av komplett harmoni och intensiv kommers i en slags uttömmande symbios. Visst låter det motsägelsefullt på något sätt?

Gata på Ioannina ö. (Foto: Markus Olsson)

När du kliver i land möts du direkt av ett par tavernor som serverar öns specialitet, grodlår och ål, men fortsätt längs den stenlagda gatan förbi intensiva baklava- och sötsakskonsulenter och vidare till en helt magisk plats: byns centrala torg i skydd av ståtliga trädkronor. Trots besökarnas sorl finns det en slags grundläggande tystnad som nästan går att ta på och ordet påfrestning känns oerhört avlägset. Njut av en kaffe under lövverkets skugga och inhalera det kompletta lugnet.

Den smala gatan tar dig sedan vidare genom byn till en rad försäljare, nya öppna platser med serveringar och vidare till de kloster som finns på ön. Eller ännu hellre, vik av från huvudgatan och gå längs de stenlagda stigar som byggdes i samband med klostren från 1200-talet och upptäck öns rikliga frodighet mellan de olika monastiska institutionerna.

Silvermuseet

The silversmithing museum, museet för silversmide, ligger i Ioanninas forntida slott innanför de massiva stenmurarna i stadens östra del. Bara det gamla herresätet är värt ett besök i Ioannina som för övrigt har en mängd färgklickar på sin besökspalett.

Silversmide, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Ioannina, och Epirus-området, är vida kända försilversmide och framför allt när det kommer till silversmycken. Här finns en lång tradition av smideshantverket som går ända tillbaka till 1400-talet.
På museet får du via en stilenlig utställning följa silversmidets historia, från hur den uppkom till hur den därefter medföljde från generation till generation. Och det var inte bara smycken smederna skapade utan även vapen och verktyg alstrades och pryddes. Huvudmaterialet var förstås silver men ibland användes till och med guld för att förgylla hantverket.

Silversmide, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Om du har tur finns en silversmed på plats intill entrén där du får möjlighet att beskåda det pillriga och omsorgsfulla hantverket som bara någon med lång och massiv erfarenhet kan visa.
Som sagt, jag är inget fan av museum eller av smidade föremål men jag måste ändå tillstå att de har skapat en riktigt bra utställning i en skön miljö. Föremålen som visas upp är kompletta och välbevarade och ger liksom en fullständig upplevelse snarare än en inkomplett tanke-erfarenhet. Även om det också kan vara fascinerande ibland.

Slottsområdet

Slottet och dess område har anor ända tillbaka till år 528 efter Kristus och utgör en viktig del av Ioanninas historia. Intill sjön Pamvotidas strand ligger detta mäktiga muromgärdade område som inhyser ett helt kvarter. Innanför de tjocka murarna finns, förutom slottet och museer, en mängd bostäder. Det är helt klart värt en promenad här inne och beundra arkitekturen, fascineras över historien och avlägga ett besök på museerna.

Slottsområdet, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)
Slottsområdet, Ioannina. (Foto: Markus Olsson)

Rulla till toppen