Grekland

Fastlandet

Halkidiki: Att göra/ sevärt

Athos

Athos eller Mount Athos är den halvö som ligger längst österut, cirka 12 mil ifrån Thessaloniki. Athos är ett självstyre under den grekiska staten med ytterst begränsad tillgänglighet och egentligen ingen turistdestination. På Athos finns runt 20 stycken kloster med nästan 2000 munkar. Under dess storhetstid fanns här dubbelt så många kloster med cirka 40 000 munkar. Den politiske ledaren på Athos väljs av den grekiska staten medan övriga ledamöter i administrationen väljs av munkarna.

Munkarna som lever här idag följer den gamla julianska kalendern och den bysantinska tidräkningen (förutom munkarna i klostret Iviron som räknar timmar baserat på soluppgången). När solen går ner stängs alla kloster för att sedan öppna igen när solen går upp.

För att kunna resa in i Athos behöver du följande dokument:

  • ett referensbrev från svenska ambassaden i Aten eller konsulatet i Thessaloniki
  • ett skriftligt tillstånd från det grekiska utrikesministeriet eller ett särskilt dokument från administrationen i Thessaloniki

För ytterligare information, ring +30 23102- 52578.

Klostren på den västra kusten kan du nå genom att först resa till Ouranoupolis för att sedan ta båten till hamnen i Daphni. Båtresan tar cirka en timme.

Vill du besöka klostren på den östra sidan måste du först åka till Lersissos eller Nea Roda och där ta båten till klostret Ivirons hamn.

Athos tar bara emot ett visst antal utländska turister per dag och tänk på att vara anständigt klädd och visa respekt för religionen. Väl inne i staten Athos är boendet på klostren avgiftsfritt men en rad regler måste följas. Filmning är förbjudet, likaså att äta kött, röka på offentliga plaster, sjunga eller dansa eller ta med sig historiska föremål därifrån. Det är viktigt att kolla upp vad som gäller för det kloster du vill åka till då det är  bara är män som får besöka klostren och det kan finnas avgifter som ska betalas eller speciella koder som måste erhållas. Det är även skillnad på förutsättningar för katoliker och ortodoxa.

Trots att alla regler och krav är ett besök på Athos något som du troligen aldrig har upplevt tidigare och ger ett starkt minne för livet.

För mer information, se http://www.inathos.gr/.

Kassandra

Kassandra är den halvön som lockar flest turister med många hotell i turistorterna, gott om utbud av restauranger, uteställen och med flera organiserade stränder. Kassandra ligger längst västerut och närmast Thessaloniki av de tre halvöarna.

Afitos

Afitos är en traditionell liten grekiska stad som ligger på sluttningen vid Toroneos Bay. Afitos kallas ibland för Halkidikis balkong tack vare den fantastiska utsikten över bukten. Afitos grundades i början av 1800-talet och har mycket av sin gamla arkitektur och kullerstensgränder kvar. Vid det stora torget ligger Afitos största sevärdhet, kyrkan Agios Demetrius från 1858 och är Halkidikis enda välvda basilika. Stranden nedanför staden har fin, vit sand och vattnet är klart och turkost. Solstolar och parasoller finns att hyra.

Kalithea

Kalithea är en stad som främst lockar festsugna yngre resenärer. Staden har gott om barer, restauranger, klubbar och andra uteställen. Det finns även gott om butiker i Kalithea som säljer allt ifrån souvenirer till kläder och smycken. Vid Kalithea finns även flera sevärdheter som ruinerna av Zeus tempel och Dionysos tempel samt kapellet Agios Panteleimon från 1865.

Kalithea har en fin, vit sandstrand med alldeles turkost och klart vatten. Stranden är organiserad med solstolar och parasoller att hyra samt en rad barer och tavernor intill stranden att inmundiga på.

Kalithea är en bra ort att göra dagsturer ifrån.

Polichrono

Polichrono är en liten turistort alldeles intill havet med en sju kilometer lång fin sandstrand. Stranden är organiserad och det finns gott om solstolar och parasoller att hyra, restauranger, barer och kaféer att äta och dricka på samt en rad olika vattensporter att prova på.

Byn har ett par gamla kyrkor, Agioa Athanissos från 1912 och en äldre från 1863, som kan vara intressanta att besöka. Det finns även en gammal utomhusolivpress om du är nyfiken på hur man pressade olivolja förr.

Sani

Sani är en typisk turistort med fina hotell längs med kustlinjen och med privata hus längre in mot land. Vid Sani går en udde ut i havet där ruinerna av ett åtta meter högt bysantinskt torn, Stavronikitas, står som en gång i tiden tillhörde klostret Stavronikita och vars syfte var att vakta klostret från ovälkomna gäster.

Sani Marina är en marina som lockar yachter och lyxiga segelbåtar. Om du inte besitter en sådan så är det i alla fall ett trevligt att ströva omkring i marinen och titta på båtarna.

Varje år hålls Sanifestivalen i juli-augusti, en slags musik- och kulturfestival, som lockar många besökare. Tanken med festivalen är bland annat att föra samman turister med ortsbefolkningen med hjälp av kultur.

Sani har en fin, smal sandstrand som delvis är organiserad med solstolar och parasoller.

Petralonagrottan

Ungefär 50 kilometer söder om Thessaloniki ligger Petralonagrottan under berget Katsika på 300 meters höjd över havet. Grottan upptäcktes 1959 och är idag en stor turistattraktion. Delar av grottan är öppen för besökare med gångar med belysning i de delar som besökare har tillträde till. Det tar cirka 10 minuter att gå den utmärkta, tillåtna delen av grottorna där vissa delar är obehagligt smala. Formationerna som skapats under århundraden är fascinerande att beskåda och fantasin kan leda en till de gamla Alienfilmerna. Det finns en parkering ett par kilometer från grottan där sedan små bussar åker upp till grottingången. Det går även att vandra till grottöppningen.

Sithonia

Sithonia är det mittersta ”fingret” som går ut i det Nordöstra egeiska havet. Sithonia är lite frodigare än sina grannar och har snäppet finare stränder och lockar många naturälskare. Här finns också betydligt fler campingplatser för de som uppskattar denna form av boende. Campingplatserna har ofta fantastiska lägen med utsikt ut över det turkosa havet. Längs med Sithonias kust ligger flertalet små fiskesamhällen och stränder som du kan ha helt för sig själv. För den som hellre tar in på stora hotellkomplex finns även detta på Sithonia och för den som gärna golfar finns en 18-hålsbana på halvön.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos ligger knappa tolv mil ifrån Thessaloniki i början av Sithonia halvön. Orten ligger ungefär 2,5 kilometer inåt land men ute vid kusten finns flera fina stränder och bukter med klart vatten och vit sand. I själva Agios Nikolaos ligger traditionella 1800-tals hus med tidstypisk arkitektur. Mitt i samhället ligger ett torg med en liten fontän där invånarna samlas framåt kvällen. Runt torget finns en rad kaféer och tavernorna att njuta på. En perfekt samlingsplats för att äta och dricka gott, må bra och beskåda livet på orten. Agios Nikolaos är känt för sitt vin, sin lokala ouzo, honung och olivolja.

Nikiti

Från Thessaloniki är det knappt tio mil till Nikiti. När du kommer till korsningen på huvudgatan kan du antingen ta till vänster till den gamla delen av Nikiti eller ta ner till höger mot stranden. I den äldre delen av Nikiti ligger gamla vackra hus ifrån 1830-talet, ett litet pittoreskt torg, ett par tavernor och ett par pensionat. Nere vid havet ligger istället en rad tavernor, barer, kaféer och rumsuthyrning. Stranden är uppdelad i mindre bukter och har mjuk, gyllene sand. Delar av stranden är organiserad med solstolar och parasoller att hyra.

Sista söndagen i juli genomförs en simtävling på orten som lockar simmare från hela världen. Starten är vid Kallithea på halvön Kassandra och målgången är vid Nikiti på Sithonia. På eftermiddagen när de flesta simmare kommit i land hålls en stor fest på orten

Sarti

Sarti byggdes upp av flyktingar från Mindre Asien på 1920-talet men har rötter ända tillbaka till 1300-talet då området tillhörde klostret Xeropotamou på Athos. Sarti är idag en klassisk turistort med hotell, affärer, barer, restauranger och souvenirbutiker. Det finns flera fina sandstränder runt Sarti med kristallklart, turkost vatten. Ungefär 500 meter utanför Sarti ligger klostret Xenofontos ifrån senare delen av 1800-talet som kan vara värt ett besök.

Toroni

Toroni på Sithonias östkust, cirka 14 mil från Thessaloniki, har rötter ända tillbaka till 400- talet då Agios Athanassiostemplet byggdes på platsen. Templet förstördes redan nästa århundrade men ett nytt byggdes ovanpå det gamla som sedermera också förstördes. Idag finns bland annat viss mosaik bevarad.

Toroni har en fin sandstrand på hela två kilometer med turkosblått vatten. Stranden är delvis organiserad med solstolar och parasoller att hyra.

Vourvourou

Vourvourou på Sithonias östkust, cirka 12 mil från Thessaloniki, är en liten turistort med hotell och uthyrningsrum blandat med privata hus. I havet utanför Vourvourou ligger nio små öar och till den största av dem, Diaporos, går det båtturer till en av Halkidikis finaste stränder. Havet vid Vourvourou lockar många dykare då ett unikt korallrev finns här.

Rulla till toppen