Grekland


Fastlandet

Aráchova

Närmaste internationella flygplats är Atens flygplats Elefthérios Venizélos men du kan även flyga till Thessaloniki och utgå därifrån. Jag flyger till Aten med Aegean Air (länk) och utgår därifrån då resan vidare till Aráchova blir betydligt kortare än från Thessaloniki.

Aráchova ligger cirka 170 kilometer från Aten och en bilresa hit tar runt en timme och 30 minuter. Du tar National Highway från Aten norrut till avfarten mot Kastro. Därefter kör du i riktning mot Livadeia och därifrån tar du av mot Aráchova.

Reser du från Thessaloniki är bilresan längre och omfattar cirka 375 kilometer och tar runt fyra timmar.

Tåget som trafikerar Aten-Thessaloniki stannar i byn Livadeia varifrån du kan ta en taxi eller buss till Aráchova. Bilresan från Livadeia tar cirka 30 minuter.

Du kan även ta en buss från Aten, busstation Liosion, direkt till Aráchova (eller till Livadeia). Bussresan till Aráchova tar cirka tre timmar.

Namn på grekiska

Αράχωβας

Flygplats

nej

Invånare

ca 2700

Tid

svensk normaltid + en timme

Riktnummer

22670

Om Aráchova

Aráchova ligger cirka 1046 meter över havet och du kommer in i byn genom den huvudväg som slingrar sig rakt igenom byn och stenhusen vid sidan av vägkanten inhyser butiker, barer, tavernor och restauranger. Här erbjuds allt det som de mer bemedlade Aten-borna kan önska sig. För Aráchova är en by som länge har lockat till sig välbeställda storstadsbor.

Arachova
Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Min omedelbara känsla av Aráchova är genuitet, en basal känsla av liv och kraft i kombination med en kosmopolitisk sinnestämning. Jag känner mig mitt i naturens olika element med det snöklädda berget som tornar upp sig som Aráchovas torso, den alldeles klara och krispiga luften, doften av röken som värmer upp de ålderstigna stenhusen.

Aráchovas historia sträcker sig ända tillbaka till Antiken och det finns lämningar från bosättningar i området ända tillbaka till 1900-talet före Kristus. Under århundradena har Aráchova varit slagfält för flera sammandrabbningar och så sent som under andra världskriget krigade byborna mot tyskarna längs vägen mot Delfi.

Idag bor här cirka 2700 personer och jag får mig berättat att byn inte kan växa så mycket mer med tanke på de antika lämningarna i området. Min reflektion är att det nog är just det som gör att Aráchova kan behålla sin genuina känsla. Det som finns idag är det som också kommer att finnas imorgon. Vi som besöker henne får ödmjukt ta till oss av det som existerar här och nu.

Arachova
Aráchova. (Foto: Markus Olsson)

Aráchova är inte större än att du kan ta dig till fots överallt. Jag strosar omkring och går in bland snirkliga stenlagda gränder där människor har vandrat i århundraden, där det nutida vardagslivet pågår för fullt och där husen i första hand har byggts utifrån ett behov och inte efter en stadsarkitektens önskan om raka stråk.

I menyn till vänster hittar du mer information om Aráchova.

Karta över Aráchova

Rulla till toppen