inspiration

En greklandsresa


En greklandsresa | Mittgrekland


En greklandsresa

  • Skriv ut

Det finns så otroligt mycket som fyller en greklandsresa. Allt ifrån den obligatoriska arlandaölen, medelhavsvärmens knock-out när näsan kommer utanför flygplanskroppen, Flocafé-skylten på Elefthérios Venizélos till dreglande matupplevelser, påtagliga antika lämningar, bildsköna stränder och framför allt möten med människor. En varm kram och glädjen i ett återseende, ”the catching up from last year” och den villkorslösa hjälpen. Det är det som är Grekland på något sätt.

Det finns en man jag möter nästan varje år och vars blick jag aldrig glömmer. På söndagar förvandlas Atens stora samlingspunkt Monastiraki till en loppmarknad som organiskt sträcker sig upp längs den stenlagda vägen mot Akropolis. För en stund spelar sinnet habegäret ett spratt och lurar i lystnaden att kunna bära hem det 100 kilo tunga linnéskåpet under armen. Det kanske kan gå som handbagage? Tanken försvinner lika snabbt som den kommer. När loppmarknaden lämnar kvarterets smala gränder och övergår till den breda gatan mot Akropolis kantas stråket allt mer av hantverk och konst. I parken bakom det höga järnstaketet breder filtar med kläder och husgeråd ut sig som små öar i gräset. Det är med ryggen mot dessa öar han står, mannen jag möter nästan varje år. Han har kort, brunt hår, ett fårat ansikte, lite krum rygg och stora varma och ledsna ögon. Det känns som att han har något att berätta men hans engelska är fattig och blygt visar han hellre upp sina konstverk. Han har en serie målningar som är honom karaktäristisk. Jag brukar köpa en liten tavla som är lätt att ta med i ryggsäcken och som minner om honom och Aten kalla vinterdagar här hemma. En liten tavla som påminner om allt vad en greklandsresa innehåller och som väcker lusten att planera nästa resa.

Målning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

OM mig

Markus Olsson mittgrekland greklandstips

Markus Olsson

Under mina öluffarresor i Greklands övärld har jag kommit att fastna för detta vackra, varma land. Jag älskar naturen, maten, musiken men framför allt det gästvänliga folket som tar emot en med öppna armar. Med mittgrekland.se hoppas jag kunna bygga uppe en webbsida med fakta och inspiration för dig som ska eller planerar att resa till Grekland.

Kategorier

Rulla till toppen