Grekland

Sitia Geopark

Kreta: Sitia

Sitia i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Att inte nämna staden Sitia när jag pratar om Sitia Geopark vore fel. Sitia är huvudorten i prefekturen Nomós Lasithíou och har närmare 10 000 invånare. Sitia är en blandning av en modern grekiska stad med inslag från sin rika historia där det tydligaste landmärket är den venetianska borgen Kazarma som tryggt vakar över staden.

Den venetianska färstningen Kazarma i Sitia i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Sitias historia består av flera ödeläggelser, både på grund av naturkatastrofer men även genom krig. Först 1870 började man återuppbygga upp Sitia efter en lång period som helt obebodd. På 1950- och 1960-talet sköljde en våg av förnyelse över Sitia och man rev många av de gamla husen och byggde nya, för vissa, mindre charmiga hus. Vill du uppleva det gamla Sitia så finns det att hitta närmast det venetianska fortet Kazarma där flera ålderstigna, charmiga gränder vittnar om hur det en gång har sett ut i större delen av staden.

Hembygdsmuséet i Sitia i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Ett sätt att få en inblick i Sitia och områdets historia är att besöka hembygdsmuseet, Folklore Museum. Här har de på frivillig basis samlat föremål och ting som visar på ett tidigare liv både i staden och i området. Det inhyser flera rum som visar dels på hur man har bott, dels vilka bruksföremål som var viktiga förr. Både för hushållet men även för jordbruket. Museet visar föremål från arbetarklassen men även föremål och kläder från de mer välbeställda.

Hembygdsmuséet i Sitia i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Hembygdsmuséet i Sitia i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Sitia har en lång hamnpromenad som är kantad av restauranger och kaféer. Utbudet är gott och det finns riktigt bra krogar att njuta av det kretensiska köket vid. Tar du någon gata upp ovanför hamnpromenaden finns ett ytterligare utbud och under högsäsong är det ofta lite lugnare där än nere vid vattenbrynet.

Video från Sitia:

Rulla till toppen