Grekland

Sitia Geopark

Kreta: Stränder och kustnära geotoper

Det råder inte brist på stränder i området och kombinationen av Sitia Geoparks innanmäte och dramatiska kust med ljuvliga stränder är fantastisk. Att befinna sig på en ö leder liksom alltid förr eller senare till en strand. Under mina dagar på östra Kreta besökte jag bara ett fåtal stränder men för den som vill njuta av sanddyner kan hitta fler stränder än så här.

Kato Zakros

Kato Zakros Beach med tydliga kustlinjer i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Lugna, stilla Katos Zakros är den perfekta hemvisten för oss som uppskattar en balanserad strandupplevelse. Här finns inte många uthyrningsrum och tavernorna ovanför stranden är enbart en handfull. Sanden är blandad med klappersten men stranden ligger väl skyddad i bukten och vattnet gör sällan uppror.

Sitia Beach

Sitia Beach i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Stranden i Sitia är relativt lång och har fin, mjuk sand. Här finns flertalet parasoll- och solstolsuthyrare samt hotell som tillhandahåller detta. Närheten till Sitias restaurangutbud längs med vattnet gör att strandupplevelsen här egentligen inte saknar någonting. Varför inte avsluta en dagstur i Sitia Geopark med ett dopp vid Sitia Beach innan kvällens middag intas?

Vai Beach med sanddynerna vid Psili Ammos

Vai Beach i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Den mest spektakulära stranden i Sitia Geopark är stranden Vai med sin unika palmskog som bildar ett slags ryggstöd till den vita, mjuka sandstranden. Palmskogen är unik utifrån att det är den största palmskogen i Europa av sorten Phoenix theophrasti med cirka 5000 palmträd. Det finns även några mindre ansamlingar i Turkiet, Egypten och på andra ställen på Kreta men dessa är inte i närheten av denna storlek. Palmträden blir mellan 12-13 meter höga och skapar en alldeles unik miljö i Vai.

Palmskogen, Vai i Sitia Geopark. (Foto: Markus Olsson)
Sanddynerna vid Psilia Ammos i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Nära Vai hittar du även sanddynerna vid Psili Ammos som du når genom att ta trapporna som löper söder om stranden i Vai. Sanddynerna är skapade genom vindens kraft och sandbäddarna sträcker sig över hela strandens kustzon.

Video från Vai:

Xerokambos Beach

Xerokambos Beach i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
”Saltsjön” vid Xerokambos i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Xerokambos är en riktigt fin strand med en av Sitia Geoparks geotoper precis bakom sig. Där ligger nämligen en havsvattensjö som under sommarhalvåret avdunstar och lämnar havssaltlagringar efter sig, så kallade Alatslimni. Känslan är på ett sätt ödelik men samtidigt livfull med tanke på stranden som skärmar av ”sjön” mot det skummande havet.

Strandlilja i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Intill stranden och havsvattensjön växer den bedårande vackra strandliljan (Pancratium maritimum) i sanddynerna. En vacker, vit lilja som tillhör amaryllissläktet men som sällan säljs som krukväxt här hemma. Stjälken på strandliljan bär mellan 3-15 blommor, men det händer även att den bär en ensam tiltdragande blomma.

Rulla till toppen