Grekland

Sitia Geopark

Kreta: Sitia Geopark- Östra Kretas vidsträckta landskap

Denna artikel är ett samarbete med olika aktörer bakom Sitia Geopark (mer information längst ner i artikeln).

Föreställ dig en plats där de fria omgivningarna under tusentals år har kuvats av naturens ingivelser. Tänk dig dramatiska vyer, händelserika raviner, formade bergarter, ovanlig vegetation, mänskliga avtryck och smaker så rena att svalget imploderar av njutning.

Måla upp en harmonisk atmosfär med en älskvärd inställning och ett välkomnande som sluter dig i sin famn.

Jag försöker forma känslan och upplevelsen av Sitia Geopark, Kretas yttersta postering österut. En känsla och upplevelse som fortfarande är väldigt stark tre veckor efter mitt besök i denna makalösa landsända av Kreta.

Det här är en lång artikel och via länkarna i menyn kan du ta dig till de olika avsnitten som du är intresserad av.

SITIA GEOPARK

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte hört talas om begreppet Geopark och det massiva arbetet som ligger bakom fenomenet innan mitt besök på östra Kreta. En Geopark är ett enskilt och enhetligt geografiskt område där platser och landskap av internationell geologisk betydelse hanteras med ett slags helhetsgrepp av UNESCO. Det innebär att området skyddas, men även att det ges utbildning om området och dess innanmäte. Hållbar utveckling är också ett viktigt ledord när det kommer till Geoparks. För närvarande finns det 147 UNESCO Global Geoparks i 41 olika länder världen över och det ryktas även att Sverige snart får sin första Geopark.

Exempel på fossiler som finns inom Sitia Geopark, Kreta. (Foto:Vangelis Perakis)

På Kreta omfattar Geoparken den östra platån och kusten i det som tidigare var provinsen Sitia. Området har en unik geofysisk rikedom av grottor, raviner, sällsynta stenar och fossiler. Allt format av tidens gång och olika naturfenomen som jordbävningar och tsunamis.

En av grottorna i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Vangelis Perakis)

Det finns över 300 grottor i Sitia Geopark men i dagsläget är de endast föremål för grottforskare och inte för turister. Grottorna är helt klart fascinerande och grottforskare från hela världen kommer hit för att undersöka grottornas geologiska historia och liv. Grottforskarna bor i parkens Hospitality Center som ligger i byn Karidi där också en del av undervisning om parken och grottorna sker.

Plakoures i Sitia Geopark, Kreta. Imponerande för både sin geometriska struktur och sina
fossiler. (Foto: Markus Olsson)

Sitia Geopark har ett imponerande geologiskt arv som inkluderar stenar och bergarter från de flesta av de kretanska tektoniska enheterna (=jordskorpans uppbyggnad), märkliga landformationer, tektoniska strukturer och många spännande fossiler.

En väl synlig geotop i Sitia Geopark, Kreta.Här ser du tydligt linjen med fossiler av svampdjur-
Spongia. (Foto: Markus Olsson)
Utsikt från platån ovanför Xerokambos i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Mer än 100 geotoper (en geologisk plats med särskilt värde för att förstå en geologisk händelse) har identifierats i parkens område och är märkta på parkens olika kartor för att enkelt kunna upplevas.

Tydliga historiska kustlinjer i bakgrunden vid Kato Zakros i Sitia Geopark, Kreta.
(Foto: Markus Olsson)

En bra start på din rundresa i Sitia Geopark är att besöka Visit Center nere vid hamnpromenaden i Sitia. Här får du en bra bild över vad du har att förvänta dig av området samt att du via en interaktiv karta kan välja ut specifika platser som du vill besöka.

National History Museum i byn Ano Zakros i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

För att fördjupa dig mer i djur- och växtlivet kan du besöka National History Museum i byn Ano Zakros, cirka 38 kilometer från Sitia.

Vill du veta ännu mer om Sitia Geopark? Klicka här för att hitta allt om Sitia Geopark.

HITTA I SITIA GEOPARK:

I samarbete med:

The visit to Sitia Geopark was held in the framework of the Act entitled ”GEOTOURISM IN ISLANDS GEOPOURS – GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS” – ”GEO-IN” implemented by AKOMM. Psiloritis Development SA OTA, in collaboration with the Municipality of Sitia, the University of Crete, Natural History Museum of Crete, the Museum of Natural History of the Lesvos Petrified Forest, the Troodos Area Communities Development Company LTD and the Department of Forests of the Ministry of Agriculture, Rural Development and Rural Development Of Cyprus, and co-financed by the European Union (ERDF) and national resources of Greece and Cyprus under the INTERREG V-A Greece-Cyprus Cooperation Program 2014-2020.

Rulla till toppen