Grekland

Sitia Geopark

Kreta: Si-Mel Savidakis & Co- honungstillverkning

[island_side_menu]
[acf_repeater field="boende_falt" sub_fields="namn_pa_boende,beskrivning,hemsida,epost,telefon"]

%namn_pa_boende%

%beskrivning%

Hemsida: %hemsida%

Epost: %epost%

Telefon: %telefon%

[/acf_repeater]
[acf_repeater field="att_gorasevart_falt" sub_fields="titel,beskrivning,bild"]

%titel%

%beskrivning%

[/acf_repeater]
[acf_repeater field="restaurangerutestallen_falt" sub_fields="titel,beskrivning,bild"]

%titel%

%beskrivning%

[/acf_repeater]
[acf_repeater field="strander_falt" sub_fields="titel,beskrivning,bild"]

%titel%

%beskrivning%

[/acf_repeater]
Honung från Si-Mel Savidakis & Co i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

En annan underbar smakupplevelse och tillverkning med ekologins bästa i åtanke är familjeföretaget Si-Mel Savidakis & Co. Familjen beslutade sig för att satsa på sin honungstillverkning när de kände av det ökade behovet av ekologiska, rena honungsprodukter. Sällan har jag träffat någon som brinner så starkt för sin produkt och som besitter en sådan kunskap och med en vilja att utveckla nya, innovativa produkter. Jag återkommer till det längre fram.

Manos Savadakis från Si-Mel Savidakis & Co i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Honungen framställs mer eller mindre för hand i deras traditionella och samtidigt moderna produktionslokal på 950 kvadratmeter där fyra generationer över tid har arbetat upp ett antal smakfulla kvalitetsprodukter.

Bikuporna flyttas runt i området beroende på när blomningen i de olika områdena sker. Närmast kusten blommar det tidigt medan det längre upp i bergen blommar senare på säsongen. På frågan om hur de hanterar den globala bidöden och hur de arbetar för biets fortlevnad svarade Manos Savidakis att deras makt att påverka den globala uppvärmningen tyvärr är liten men att de däremot arbetar med de lokal bönderna genom att sprida information om bekämpningsmedel. Om en bonde mot all förmodan behöver använda bekämpningsmedel så finns det tider på dygnet när det är bättre för bina att bespruta, som till exempel när bina är inne i kupan istället för att vara ute i markerna för att samla nektar.

Sitias geologiska egenskaper och klimatförhållanden med ett varmt och torrt klimat ger en timjan (som står för huvudblomningen) av hög kvalitet med en intensiv doft rik på eteriska oljor. Timjan är den enda växten på Kreta som blommar fullt ut i juni och juli från vilken bina kan samla nektar och pollen.

Borttagning av vaxskiktet, Si-Mel Savidakis & Co i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

När det är dags att skörda honungen transporteras bikuporna till fabriken nära Sitia för den omsorgsfulla utvinningen. Förfarandet är förvånansvärt enkelt och de börjar med att, för hand, ta bort det tunna vaxskiktet som bina har skapat när honungen mognar. Därefter fortsätter de att ta bort honungen från ramarna via centrifugering. Numera sker den processen inte längre för hand utan genom en maskin som slungar ut honungen längs behållarens sidor där den sakta rinner ner i botten och därefter töms i behållare. Själva förpackningen av honungen sker däremot sedan för hand.

Pollenhonung, Si-Mel Savidakis & Co i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)
Melaion, Si-Mel Savidakis & Co i Sitia Geopark, Kreta. (Foto: Markus Olsson)

Si-Mel Savidakis & Co tillverkar en rad olika honungar med olika smaksättning. Allt ifrån timjanhonung, apelsinhonung till limoncellohonung. Därutöver utvecklar de nya produkter där till exempel sesamfrön mixas med honung eller som den senaste, helt unika, produkten Melaion där honung bemängas med olivolja. Den är gjord för att påminna lite om konsistensen från kaviar/rom med de små ”kulorna” som spricker i munnen. Jag måste säga att kombinationen av olivolja och honung är oslagbar och när jag fick prova Melaion serverade de den tillsammans med en slags färskost på kex. Brutalt gott!

Melaion, Si-Mel Savidakis & Co i Sitia Geopark, Kreta.(Foto: Markus Olsson)
[acf_repeater field="sitia_falt" sub_fields="titel,beskrivning,video"]

%titel%

%beskrivning%

%video%
[/acf_repeater]
Rulla till toppen