Kir-Yianni Assyrtiko 2017- ett vitt vin ifrån Grekland
- Detaljer
- Kategori: Dryck
- Skapad lördag, 01 september 2018 14:12
- Träffar: 3133
Jag har tidigare skrivit om de grekiska vinernas frammarsch och återtåg men nu är jag frestad att skriva att de faktiskt tagit sin rättmätiga plats i besittning. Truppförflyttningen är fullbordad. Domänerna är intagna. Grekiskt vin ska inte behöva upptäckas, bokstaven G ska vara ett självklart uppehåll för konsumenter på Systembolaget. Det finns inte längre någon anledning till en bagatellartad ordväxling om det grekiska vinets beskaffenhet.
I veckan hade jag privilegiet att få möta den grekiska vinproducenten Kir-Yianni och dess ägare Stellios Boutaris. En fängslande man med en rad karismatiska viner i bagaget. Totalt provsmakade vi tio olika viner varav flera finns i Systembolagets beställningssortiment medan kvällens huvudperson, det vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017, faktiskt finns i Systembolagets fasta sortiment från och med idag. Opa!
Kir-Yianni Assyrtiko 2017. (Foto: Markus Olsson)
I 236 butiker kan du nu vid ditt uppehåll intill hyllan för Grekland hitta detta torra, fruktiga och krispiga vita vin. Den utsträckta eftersmaken har inslag av både mineraler, citrus och gröna äpplen. Kir-Yianni Assyrtiko 2017 är ett vin som passar utmärkt till fisk, pastarätter och lätta kycklingrätter samt vita ostar. Vinet har nr 2338 och kostar 99 kronor.
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)
Lättgravad röding med tomatconsommé, avokado och sötmandel. (Foto: Markus Olsson)
Bakad hälleflundra Barigoule. (Foto: Markus Olsson)
Det gör mig uppriktigt lycklig över att kunna njuta av grekiska viner på hemmaplan. Vin av hög kvalité och långt ifrån den förlegade sinnebilden av den ljuvliga drycken från demokratins vagga.
Viner från Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)
Vinhuset Kir-Yianni grundades 1997 av Yiannis Boutaris, en av de ledande personerna inom den grekiska vinindustrin, när han lämnade familjevinföretaget som hans farfar grundade 1879. Idag drivs Kir-Yianni av hans son Stellios Boutaris med den klara filosofin: innovation, tradition och kunskap om vinet; från druva till slutkonsument.
Stellios Boutaris, ägare av Kir-Yianni. (Foto: Markus Olsson)
Kir-Yiannis mål är att producera viner som passar den moderna konsumentens smak, som speglar grekiska vingårdars potential i kombination med anrika druvsorter som till exempel den röda druvan Xinomavro.
Kir-Yiannis egendom ligger på fastlandet i norra delen av Grekland i området Makedonien, närmare bestämt i Naoussa och med odlingar i Amyndeon. Området präglas av ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar vilket skapar fina förutsättningar för vinodling.
Kir-Yianni är en vinproducent att räkna med, nu och i framtiden, och är du nyfiken på deras viner och kanske till och med ett besök på deras vingård så hittar du ytterligare information på Kir-Yiannis hemsida: https://kiryianni.gr (länk)
Detta inlägg är ett samarbete med Oenoforos som importerar, producerar, marknadsför och distribuerar viner i Sverige men synpunkter och bilder är mina egna.